RM:42087 - Kerk met hekwerk - Rheden
32U E 296687 N 5765719
Dorpskerk in Rheden waarvan de toren uit de 12 eeuw stamt en het smeedijzeren hekwerk uit de 19e eeuw
Location: Gelderland, Netherlands

"Herv. KERK met HEKWERK. Belangrijke DORPSKERK met tufstenen romaanse toren (XII), versierd met lisenen, rondbogige en rechthoekige spaarvelden en boogfriezen. Met tufsteen bekleed, driebeukig pseudobasilicaal schip (XVIa) en driezijdig gesloten koor (XV). Het koor heeft kruisribgewelven; over het schip een netgewelf. Toren gerestaureerd 1930; kerk 1901-1904. Ten zuiden van het koor een sacristie onder lessenaarsdak.

Inventaris: reliëf van kalksinter met een afbeelding van de Annunciatie (XI); preekstoel, doophek en banken (XVIII); herenbank (XVIII). Oorspronkelijk eenklaviers orgel, in 1816 gemaakt door A. Meere. In 1979 gerestaureerd door S.F. Blank en uitgebreid met nieuw Bovenwerk. Als koororgel een eenklaviers kabinetorgel met vier registers, in 1816 gemaakt door A. Meere. Dit orgel werd in 1989 voor de Hervormde kerk aangekocht.

HEKWERK ter afsluiting van het kerkterrein met aan de zijde van de Dorpsstraat en aan de Oranjestraat een ingang. Het hekwerk dateeert grotendeels uit de tweede helft van de negentiende eeuw, met uitzondering van de draaihekken aan de zijde van de Dorpsstraat daterend uit het begin van de twintigste eeuw. Het hekwerk is samengesteld uit smeedijzeren regels en stijlen tussen op regelmatige afstand geplaatste gietijzeren kolommen met knopvormige bekroningen op een bakstenen regel met ter plaatse van de kolommen blokken natuursteen. Aan de zijde van Dorpsstraat bevindt zich de belangrijkste toegang tot het terrein rond de kerk, dat zich oorspronkelijk aan de straatzijde bevond. Aan deze zijde wordt het hekwerk onderbroken door een inrijpoort die gevormd wordt door een dubbel draaihek tussen twee zware gecanneleerde kolommen. Aan weerszijden bevindt zich een enkelvoudig draaihek. De ingang aan de zijde van de Oranjestraat bestaat uit een dubbel draaihek tussen twee zware gecanneleerde gietijzeren kolommen waarvan de bekroning ontbreekt.

Waardering

NH KERK met HEKWERK van architectuurhistorische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde

- als goed voorbeeld van een historische gegroeide parochiekerk met een relatief zeldzame romaanse toren, een gotisch schip en koor en een grotendeels negentiende eeuws ijzeren hekwerk. Het bouwwerk valt op door de bijzondere bouwvolumes, het silhouet, het materiaalgebruik (tufsteen) en de aanwezigheid van een waardevolle inventaris. Karakteristiek voor de kerk is onder meer de toepassing van typisch romaanse details als lisenen en rondbogige spaarvelden. Tot de inventaris behoort onder meer een romaans reliëf van kalksinter (XI), een preekstoel (XVIII) en een orgel (XIX). Het omringende hekwerk vormt een in detaillering en materiaalgebruik goed voorbeeld van een dergelijk hekwerk uit de tweede helft van de negentiende eeuw met draaihekken uit het begin van de twintigste eeuw.

- als essentieel onderdeel van de historisch gegroeide kern van het dorp Rheden. De kerk is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp en omgeving vanwege het markante silhouet en de situering op de overgang van de hoger gelegen gronden naar de lager gelegen weilanden. De toren is gelegen in de zichtas van de entree van de Dorpsstraat. Het hekwerk vormt de directe begrenzing van het kerkterrein en heeft een historische relatie met de kerk (ensemblewaarde).

- als bijzondere uitdrukking van het religieuze bewustzijn van in eerste instantie de RK gemeenschap en later de NH gemeenschap in Rheden.

Eng
"Rev. CHURCH with FENCE. Important VILLAGE CHURCH with tufa Romanesque tower (XII), decorated with pilasters, round-arched and rectangular fields and arched friezes. Tufa-clad, three-aisled pseudo-basilical nave (XVIa) and three-sided closed choir (XV). The choir has cross-rib vaults a net vault over the nave. Tower restored 1930; church 1901-1904. South of the choir a sacristy under a pent roof.

Inventory: lime sinter relief depicting the Annunciation (XI); pulpit, baptismal gate and pews (XVIII); men's sofa (XVIII). Original one-manual organ, made in 1816 by A. Meere. Restored in 1979 by S.F. Blank and expanded with new Upper. As a choir organ, a one-manual cabinet organ with four registers, made in 1816 by A. Meere. This organ was purchased for the Reformed Church in 1989.

FENCE to close the church grounds with an entrance on the side of the Dorpsstraat and the Oranjestraat. The fencing largely dates from the second half of the nineteenth century, with the exception of the turnstiles on the Dorpsstraat side dating from the early twentieth century. The fencing is composed of wrought iron rails and styles between regularly spaced cast iron columns with knob-shaped crowns on a brick rail with blocks of natural stone at the columns. On the Dorpsstraat side is the main access to the grounds around the church, which was originally on the street side. On this side the fencing is interrupted by an entrance gate formed by a double turnstile between two heavy fluted columns. There is a single turnstile on either side. The entrance on the Oranjestraat side consists of a double turnstile between two heavy fluted cast iron columns of which the crown is missing.

Valuation

NH CHURCH with FENCES of architectural-historical, urban development and cultural-historical value

- as a good example of a historically developed parish church with a relatively rare Romanesque tower, a Gothic nave and choir and a largely nineteenth century iron fence. The structure stands out because of the special building volumes, the silhouette, the use of materials (tuff) and the presence of a valuable inventory. Characteristic of the church is the use of typical Romanesque details such as pilasters and round-arched savings fields. The inventory includes a Romanesque relief of lime sinter (XI), a pulpit (XVIII) and an organ (XIX). The surrounding fence is a good example in terms of detail and use of materials of such a fence from the second half of the nineteenth century with turnstiles from the early twentieth century.

- as an essential part of the historically developed core of the village of Rheden. The church is of special significance for the appearance of the village and surroundings because of its striking silhouette and its location at the transition from the higher grounds to the lower meadows. The tower is located in the visual axis of the entrance to the Dorpsstraat. The fencing forms the direct boundary of the church grounds and has a historical relationship with the church (ensemble value).

- as a special expression of the religious consciousness of initially the Roman Catholic community and later the NH community in Rheden.

Monument Number: 42087

Address of this Rijksmonument: