Herberg Die Nobele Rose - Furnes, West-Vlaanderen
31U E 476353 N 5658018
NL - In 1837 logeerde onder meer de Franse schrijver Victor Hugo er. FR - En 1837, l'écrivain français Victor Hugo, entre autres, y séjourne. EN - In 1837, the French writer Victor Hugo, among others, stayed there.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL
Beschrijving

Zogenaamd "Die Nobele Rose". Volgens kroniekschrijver P. Heinderycx (1633-1683) naar legende: eind 12de eeuw, verblijfplaats van Mathilde, weduwe van Filips van de Elzas, later van Gertrude van Saksen, weduwe van Robrecht de Fries, tot aan haar dood in 1113; vervolgens waarschijnlijk betrokken door de "Ridders van de Tempel", en later door de "Ridders van Malta". Huidig gebouw in regionale renaissancestijl opgetrokken in 1572-1575 op smallere oude 13de-eeuwse keldering. In de 18de eeuw, eigendom van de familie Van Grimbergen; later van Jaak Albrecht Vermeersch, heer van Allonshove. Gerestaureerd in 1890, en nieuwe functie als gasthof onder huidige benaming, zie gevelplaat met inscriptie: Rainer Maria Rilke overnachtte hier in het hotel "De nobele roos" van 18 juli tot 2 augustus 1906. Na zware oorlogsschade onder meer aan trapgevel, hersteld naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque (Brussel) van 1920. Vervolgens eigendom van bankinstelling tot op heden. Restauratiewerken onder leiding van architecten Luc en Piet Viérin (Brugge) in 1971 - 1972: vernieuwde bedaking, opnieuw gevoegde gevel, en aanpassing van binneninrichting aan bankfunctie.

FR

Description

Soi-disant 'Cette Noble Rose'. D'après le chroniqueur P. Heinderycx (1633-1683) selon la légende : fin XIIe siècle, résidence de Mathilde, veuve de Philippe d'Elzas, plus tard de Gertrude de Saxe, veuve de Robrecht de Fries, jusqu'à sa mort en 1113 ; alors probablement impliqué par les « Chevaliers du Temple », et plus tard par les « Chevaliers de Malte ». Bâtiment actuel de style Renaissance régional construit en 1572-1575 sur un ancien sous-sol plus étroit du XIIIe siècle. Au 18ème siècle, propriété de la famille Van Grimbergen ; plus tard de Jaak Albrecht Vermeersch, seigneur d'Allonshove. Restauré en 1890, et nouvelle fonction de maison d'hôtes sous le nom actuel, voir plaque de façade avec inscription : Rainer Maria Rilke a passé la nuit ici à l'hôtel 'De noble rose' du 18 juillet au 2 août 1906. Après de lourds dégâts de guerre, y compris à pignon à redents, restauré selon les plans de l'architecte Eugène Dhuicque (Bruxelles) à partir de 1920. Par la suite propriété d'un établissement bancaire jusqu'à ce jour. Travaux de restauration menés par les architectes Luc et Piet Viérin (Bruges) en 1971 - 1972 : couverture renouvelée, façade rejointoyée et adaptation de l'aménagement intérieur à la fonction bancaire.

EN
Description

So called 'That Noble Rose'. According to chronicler P. Heinderycx (1633-1683) according to legend: late 12th century, residence of Mathilde, widow of Philip of Elzas, later of Gertrude of Saxony, widow of Robrecht de Fries, until her death in 1113; then probably involved by the 'Knights of the Temple', and later by the 'Knights of Malta'. Current building in regional renaissance style built in 1572-1575 on narrower old 13th century basement. In the 18th century, owned by the Van Grimbergen family; later from Jaak Albrecht Vermeersch, lord of Allonshove. Restored in 1890, and new function as a guesthouse under the current name, see facade plate with inscription: Rainer Maria Rilke spent the night here in the hotel 'De noble rose' from 18 July to 2 August 1906. After heavy war damage, including to stepped gable, restored to design by architect Eugène Dhuicque (Brussels) from 1920. Subsequently owned by a banking institution to this day. Restoration work led by architects Luc and Piet Viérin (Bruges) in 1971 - 1972: renewed roofing, rejointed facade, and adaptation of interior design to banking function.

Source

inventaris