Begraafplaats Oud Kerkhof - Furnes, West-Vlaanderen
31U E 476480 N 5658185
NL - Begraafplaats met een rijke verscheidenheid aan grafstenen van hoge kwaliteit. FR - Cimetière avec une riche variété de pierres tombales de haute qualité. EN - Cemetery with a rich variety of high quality tombstones.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL
Beschrijving

19de-eeuwse begraafplaats met een rijke variatie aan kwalitatief hoogstaande graftekens uit de 19de en 20ste eeuw.

Historiek

Tot het begin van de 19de eeuw werd in Veurne begraven op de kerkhoven van de Sint-Walburgakerk, de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Denijskerk. Bij het verbieden van de begraving in stadskernen door keizer Jozef II (1784) en Napoleon Bonaparte (1804) werd een begraafplaats buiten de stadsmuren aangelegd. Wanneer de begraafplaats in de Oude Vestenstraat precies geopend werd, is onduidelijk. Archiefdocumenten ontbreken. De oudst bewaarde bijzetting dateert uit het begin van de 19de eeuw, onder het keizerrijk van Napoleon (1804-1814). Het ‘Oud Kerkhof’ werd gesloten in 1990 toen de Begraafplaats Noordstraat geopend werd.

FR

Description

Cimetière du XIXe siècle avec une riche variété de pierres tombales de haute qualité des XIXe et XXe siècles.

Histoire

Jusqu'au début du XIXe siècle, les inhumations à Furnes avaient lieu dans les cimetières de la Sint-Walburgakerk, de la Sint-Niklaaskerk et de la Sint-Denijskerk. Lorsque l'inhumation dans les centres-villes fut interdite par l'empereur Joseph II (1784) et Napoléon Bonaparte (1804), un cimetière fut construit hors des murs de la ville. On ne sait pas exactement quand le cimetière de la Oude Vestenstraat a été ouvert. Les documents d'archives manquent. La plus ancienne sépulture conservée date du début du XIXe siècle, sous l'Empire de Napoléon (1804-1814). Le 'Oud Kerkhof' a été fermé en 1990 lors de l'ouverture du cimetière Noordstraat.

EN
Description

19th-century cemetery with a rich variety of high-quality headstones from the 19th and 20th centuries.

History

Until the beginning of the 19th century, burials in Veurne were held in the cemeteries of the Sint-Walburgakerk, the Sint-Niklaaskerk and the Sint-Denijskerk. When burial in city centers was banned by Emperor Joseph II (1784) and Napoleon Bonaparte (1804), a cemetery was built outside the city walls. It is unclear when the cemetery in the Oude Vestenstraat was opened exactly. Archival documents are missing. The oldest preserved burial dates from the beginning of the 19th century, under the Empire of Napoleon (1804-1814). The 'Oud Kerkhof' was closed in 1990 when the Noordstraat Cemetery was opened.

Source

inventaris