Château de Beauvoorde - Wulveringem, Belgium
31U E 475864 N 5651654
NL - Kasteel Beauvoorde is een versterkt kasteel gelegen in Wulveringem. FR - Le château de Beauvoorde est un château fort situé à Wulveringem. EN - Beauvoorde Castle is a fortified castle located in Wulveringem.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL

Kasteel Beauvoorde is een versterkt kasteel gelegen in Wulveringem (Beauvoorde), een voormalige gemeente die deel uitmaakte van Veurne, in de Belgische provincie West-Vlaanderen.

De eerst bekende bewoner van het kasteel is Jan de Valuwe, eigenaar in 1408. Het kasteel werd in 1584 afgebrand door de Gueux de mer en in 1617 herbouwd in renaissancestijl. De toenmalige bewoner was Jacob Bryarde en zijn familie bleef eigenaar tot 1828. Het kasteel was toen een castrale boerderij geworden die afgebroken moest worden.

Arthur Merghelynck kocht het kasteel in 1875 bijna in puin, en begon met de restauratie. Het gebouw wordt vergroot door Joseph Vinck, de architect van de stad Veurne. Aan het landgoed grenst een Frans-Engelse tuin.

In 1905 schonk Merghelynck, zonder nakomelingen, zijn eigendom bij testament aan de Belgische Staat, om het ter beschikking te stellen van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL). Het kasteel werd in 1987 geklasseerd als monument. In 1998 droeg de KANTL het beheer van het kasteel over aan de Stichting Vlaams Erfgoed, terwijl het kasteelpark vanaf 2003 door de Vlaamse Gemeenschap werd beheerd.

FR

Le château de Beauvoorde est un château fort situé à Wulveringem (Beauvoorde), une ancienne commune faisant partie de Furnes, dans la province belge de Flandre occidentale.

Le premier habitant connu du château est Jan de Valuwe, propriétaire en 1408. Le château est incendié par les Gueux de mer en 1584 et reconstruit en 1617 en style Renaissance. L'occupant est à cette époque Jacob Bryarde et sa famille en reste propriétaire jusqu'en 1828. Le château était alors devenu une ferme castrale qui devait être démolie.

Arthur Merghelynck achète le château en 1875 quasi à l'état de ruine, et en entame la restauration. Le bâtiment est agrandi par Joseph Vinck, l'architecte de la ville de Furnes. Un jardin français-anglais est adjoint au domaine.

En 1905, Merghelynck, sans descendance, lègue ses biens par testament à l'État belge, pour être mis à la disposition de l'Académie royale de langue et littérature néerlandaises (KANTL). Le château est classé au titre de monument en 1987. En 1998, le KANTL transfère la gestion du château à la Fondation du patrimoine flamand, tandis que le parc du château est géré par la Communauté flamande à partir de 2003.

EN

Beauvoorde Castle is a fortified castle located in Wulveringem (Beauvoorde), a former municipality that was part of Veurne, in the Belgian province of West Flanders.

The first known inhabitant of the castle is Jan de Valuwe, owner in 1408. The castle was burnt down by the Gueux de mer in 1584 and rebuilt in 1617 in Renaissance style. The occupant at that time was Jacob Bryarde and his family remained the owner until 1828. The castle had then become a castral farm which had to be demolished.

Arthur Merghelynck bought the castle in 1875 almost in ruins, and began its restoration. The building is enlarged by Joseph Vinck, the architect of the city of Veurne. A French-English garden is attached to the estate.

In 1905, Merghelynck, without descendants, bequeathed his property by will to the Belgian State, to be placed at the disposal of the Royal Academy of Dutch Language and Literature (KANTL). The castle was classified as a monument in 1987. In 1998, the KANTL transferred the management of the castle to the Flemish Heritage Foundation, while the castle park was managed by the Flemish Community from 2003.

Source

inventaris