Kasteeldomein van Zonnebeke - Zonnebeke, BE
31U E 499194 N 5635444
NL: Het prachtige landhuis, het erf en de omliggende dienstgebouwen is een Belgische nationaal monument. FR: La belle maison de campagne, la cour et les bâtiments de service environnants sont un monument national belge.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Volgens het nationaal monumenten register:
"Beschrijving
Het kasteel van Zonnebeke, gelegen langs de Ieperstraat, is beschermd als monument. De bescherming omvat het landhuis, het erf en de omliggende dienstgebouwen.

Waarden
Het kasteel met dienstgebouwen en erf is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde
in casu architectuurhistorische waarde: De gebouwen op het kasteeldomein van Zonnebeke behoren tot de kwaliteitsvolle wederopbouwarchitectuur, gerealiseerd naar ontwerp van architect Theodore Raison (1869-1937) in nauwe samenwerking met de bouwheer. Naar architecturale vormgeving zijn de gebouwen geïnspireerd op de Normandische bouwstijl, welke aansluit bij de toen gangbare vakantiearchitectuur met name de zogenaamde cottagestijl. Deze stijl is voornamelijk in het kasteel herkenbaar, maar vertaalt zich tevens in de andere gebouwen zij het in een vereenvoudigde versie. Typerend zijn: de gebogen ver overstekende zadeldaken op houten modillons en de windborden aan de zijgevelzijde; de hoge schoorstenen; het witgeschilderde baksteenparement in afwisseling met het donkerrood beschilderde pseudo-vakwerk; de overdekte terrassen.
Het kasteel vertoont bovendien een gaaf bewaard interieur zowel naar indeling als naar materiaalgebruik.
De ontwerper Theodore Raison wordt beschouwd als een der belangrijke architecten en theoretici van de wederopbouw in West-Vlaanderen. In dit kader maakte hij samen met zijn vriend - architect Alfred Ronse - een studie over de hoevebouw en de landelijke bebouwing in West-Vlaanderen. Dit onderzoek resulteerde in het werk 'Fermes - types et constructions rurales en West-Flandre', waarin wordt gepleit voor een vernieuwd functionalisme in de hoeve bouw uitgaande van de bestaande regionale studies.
De pseudo-vakwerkbouw van het kasteel van Zonnebeke en van zijn bijgebouwen vormen een mooie illustratie van hoe traditionele architecten als Raison omgingen met nieuwe materialen (beton, cement). Het is geen houten vakwerkbouw maar een betonnen imitatie.
De vijver, gevoed door de Zonnebeek, is één van de weinig zichtbare restanten binnen het domein welke teruggaat op het vroegere abdijcomplex. Bovendien vormt deze waterpartij een belangrijk element in de parkaanleg als oost-westelijke as en als visueel accent vanuit het kasteel.

sociaal-culturele waarde
Dit kasteel vormt een materiële getuigenis van de levenswijze van de landadel en hun aanpak van de wederopbouw, kort na de Eerste Wereldoorlog. Het kasteel werd opgetrokken circa 1924 in opdracht van de familie Iweins met gebruik van bakstenen uit de eigen steenbakkerij; daarnaast werden hergebruikte bouwmaterialen zoals Atrechtse zandsteen en oude baksteen afkomstig van de voormalige abdij, aangewend voor de wederopbouw, dit in combinatie met het 'moderne' materiaal, beton. De verschillende componenten van het oorspronkelijke domein - met name kasteel, conciërgewoning, hengelhuisje, erf met nutsgebouwen, vijver, omheiningsmuur met ingangspoorten - bleven intact bewaard."

FR:

Selon le registre national des monuments :
"Description
Le château de Zonnebeke, situé le long de la Ieperstraat, est protégé en tant que monument. La protection comprend la maison de maître, la cour et les dépendances environnantes.

Valeurs
Le château avec ses dépendances et sa cour est protégé en tant que monument en raison de l'intérêt général formé par :

La valeur historique
en l'occurrence, la valeur architecturale : les bâtiments du domaine du château de Zonnebeke font partie d'une architecture de reconstruction de haute qualité, conçue par l'architecte Theodore Raison (1869-1937) en étroite collaboration avec le commanditaire. Sur le plan architectural, les bâtiments sont inspirés du style normand, qui s'inscrit dans l'architecture de villégiature alors courante, notamment le style cottage. Ce style est particulièrement reconnaissable dans le château, mais il se retrouve également dans les autres bâtiments, bien que sous une forme simplifiée. Les éléments caractéristiques comprennent : les toits à pignon fortement en saillie et incurvés, soutenus par des modillons en bois et des planches décoratives sur les côtés ; les hautes cheminées ; le parement en brique blanche alternant avec le pseudo-colombage peint en rouge sombre ; les terrasses couvertes. De plus, l'intérieur du château est bien préservé, tant en termes de disposition que d'utilisation des matériaux.
Le concepteur Theodore Raison est considéré comme l'un des architectes et théoriciens importants de la reconstruction en Flandre occidentale. Dans ce contexte, il a réalisé une étude sur les fermes et les constructions rurales en Flandre occidentale avec son ami et architecte Alfred Ronse. Cette recherche a abouti à l'ouvrage intitulé 'Fermes - types et constructions rurales en West-Flandre', dans lequel ils plaident en faveur d'un fonctionnalisme renouvelé dans la construction de fermes en s'appuyant sur les études régionales existantes.
La construction en pseudo-colombage du château de Zonnebeke et de ses dépendances constitue une belle illustration de la façon dont des architectes traditionnels comme Raison ont utilisé de nouveaux matériaux (béton, ciment). Il ne s'agit pas d'une structure en bois traditionnelle, mais d'une imitation en béton.
L'étang, alimenté par la Zonnebeek, est l'un des rares vestiges visibles de l'ancien complexe abbatial au sein du domaine. De plus, cette étendue d'eau est un élément important dans l'aménagement du parc en tant qu'axe est-ouest et point d'intérêt visuel depuis le château.

La valeur socio-culturelle
Ce château est un témoignage matériel du mode de vie de la noblesse foncière et de leur approche de la reconstruction peu après la Première Guerre mondiale. Le château a été construit vers 1924 sur commande de la famille Iweins en utilisant des briques provenant de leur propre briqueterie ; par ailleurs, des matériaux de construction recyclés tels que la pierre d'Atrecht et d'anciennes briques de l'ancienne abbaye ont été utilisés pour la reconstruction, combinés au matériau 'moderne', le béton. Les différentes composantes du domaine d'origine - notamment le château, la loge du concierge, la petite maison de pêcheur, la cour avec ses bâtiments utilitaires, l'étang, le mur d'enceinte avec ses portails d'entrée - sont restées intactes."
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Berten Pilstraat 5A