1777 - Sprokkelenburg - Heteren, NL
Een van de oudste huizen in Heteren stamt uit 1777
Location: Gelderland, Netherlands

Langs de rand van Heteren aan de dijk staat een statig wit huis. Op de gevel staat een datum aangegeven: 1777

"Historisch Sprokkelenburg terug in staat van eeuw geleden

Het historische pand Sprokkelenburg in Heteren mag verbouwd worden. Weliswaar een relatief bescheiden ingreep, maar omdat het zo’n uniek pand voor het dorp is moest de commis­sie Ruimtelijke Kwaliteit in 2 vergade­ringen overtuigd worden.

De Sprokkelenburg, fraai gelegen aan de Kastanjelaan, stamt uit 1777 en is een van de oudste pan­den in Heteren. Opmerkelijk ge­noeg is het nooit op de gemeente­lijke monumentenlijst gekomen. Mede debet daaraan is een ver­woestende brand in 1978.

Deur
Ondanks het ontbreken van die monumentale status wilden de welstandsdeskundigen niet zo­maar instemmen met het plan van de eigenaar een 2e deur te maken. Maar nadat de eigenaar diep had gegraven naar een historische fo­to kon de commissie bijna niet an­ders dan instemmen: 100 jaar geleden bleek die deur er ook te zitten."

Eng
There is a stately white house along the edge of Heteren on the dike. A date is indicated on the facade: 1777

"Historic Sprokkelenburg back in the state of a century ago

The historic Sprokkelenburg building in Heteren may be renovated. Admittedly a relatively modest intervention, but because it is such a unique building for the village, the Spatial Quality committee had to be convinced in 2 meetings.

The Sprokkelenburg, beautifully situated on the Kastanjelaan, dates from 1777 and is one of the oldest buildings in Heteren. Remarkably, it has never entered the municipal monument list. Partly to blame for this is a devastating fire in 1978.

Door
Despite the lack of that monumental status, the aesthetics experts did not want to simply agree with the owner's plan to make a 2nd door. But after the owner had dug deep for a historical photo, the committee could hardly help but agree: 100 years ago, that door turned out to be there."
Year of construction: 1777