Dwarsschuur van 't Goed te Wynckele - Gullegem, West-Vlaanderen
31U E 514524 N 5632482
NL - Schuur van de voormalige historische hoeve zogenaamd "Goed te Wynckele". EN - Barn of the former historic farm so-called "Goed te Wynckele". FR - Grange de l'ancienne ferme historique dite "Goed te Wynckele".
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL

Beschrijving

Schuur van de voormalige historische hoeve zogenaamd "Goed te Wynckele", eigendom van de Guldenbergabdij. De oudste vermelding gaat terug tot 1227 wanneer Rogier van Wynckele het Goed ten Wynckele verkoopt aan de Guldenbergabdij uit Wevelgem. Afgebeeld op een figuratieve kaart van 1624 met duidelijk te herkennen poortgebouw, woonhuis en schuur. De boerderij was één van de grootste die de abdij bij haar afschaffing in haar bezit had.

Verschillende delen van de hoeve worden herbouwd in de 18de eeuw, wanneer de abdij een grote bloei kent. De schuur wordt in 1732 gebouwd onder abdis Peutermans. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als volledig omwalde hoeve evenals op de Atlas der Buurtwegen (1843). Enkel de schuur bleef bewaard. De overige hoevegebouwen werden afgebroken in de jaren 1980. De schuur werd gerestaureerd in 1994-1995.

Dubbele dwarsschuur gedateerd 1732 zie zijpuntgevel. Verankerde baksteenbouw onder overkragend pannen zadeldak rustend op hondjes. Aandaken met vlechtingen en uilengat. Twee rondboogpoorten onder druiplijstje. In de poort klinket.

Interieur: muren gestut door bakstenen steunberen waarop de moerbalken rusten. Ten noorden, lager aanpalend open wagenhuis onder schilddak. Houten stijlen op bakstenen voeting.

EN

Description

Barn of the former historic farm so-called 'Goed te Wynckele', owned by the Guldenberg abbey. The oldest mention goes back to 1227 when Rogier van Wynckele sold the Goed ten Wynckele to the Guldenberg abbey in Wevelgem. Depicted on a figurative map of 1624 with clearly recognizable gatehouse, house and barn. The farm was one of the largest owned by the abbey when it was abolished.

Several parts of the farm were rebuilt in the 18th century, when the abbey flourished. The barn was built in 1732 under Abbess Toddlermans. Indicated on the Ferraris map (1770-1778) as a fully walled farm, as well as on the Atlas der Buurtwegen (1843). Only the barn survived. The remaining farm buildings were demolished in the 1980s. The barn was restored in 1994-1995.

Double transverse barn dated 1732 see side gable. Anchored brick construction under overhanging tiled gable roof resting on dogs. Roofs with braids and owl hole. Two round-arched doors under a drip molding. Sounds in the gate.

Interior: walls supported by brick buttresses on which the girders rest. To the north, lower adjoining open carriage house under hipped roof. Wooden posts on brick base.

FR

Description

Grange de l'ancienne ferme historique dite 'Goed te Wynckele', propriété de l'abbaye de Guldenberg. La mention la plus ancienne remonte à 1227 lorsque Rogier van Wynckele vendit le Goed ten Wynckele à l'abbaye de Guldenberg à Wevelgem. Représenté sur une carte figurative de 1624 avec guérite, maison et grange clairement reconnaissables. La ferme était l'une des plus importantes appartenant à l'abbaye lors de sa suppression.

Plusieurs parties de la ferme ont été reconstruites au XVIIIe siècle, lorsque l'abbaye a prospéré. La grange a été construite en 1732 sous l'abbesse Toddlermans. Indiqué sur la carte Ferraris (1770-1778) comme une ferme entièrement murée, ainsi que sur l'Atlas der Buurtwegen (1843). Seule la grange a survécu. Les bâtiments de ferme restants ont été démolis dans les années 1980. La grange a été restaurée en 1994-1995.

Double grange transversale datée de 1732 voir pignon latéral. Construction en brique ancrée sous un toit à pignon en tuiles en surplomb reposant sur des chiens. Toits avec tresses et trou de hibou. Deux portes en plein cintre sous un larmier. Sons dans la porte.

Intérieur : murs soutenus par des contreforts en brique sur lesquels reposent les poutres. Au nord, remise à calèches ouverte mitoyenne inférieure sous toit en croupe. Poteaux en bois sur socle en brique.

Source

inventaris