Vogelvlucht - 838 - 2020 - Duiven, NL
Tijdlijn in rond het Remigiusplein in Duiven
Location: Gelderland, Netherlands

In het centrum, rond het Remigiusplein in Duiven liggen allemaal tegels met zilveren duiven. Op elke tegel staat een jaartal met daarbij tekst welke belangrijke gebeurtenis er in dat jaar hier plaatsvond.

"De gemeente Duiven bestaat 200 jaar en heeft de afgelopen decennia een stormachtige groei doorgemaakt. Aan weerszijden van het plein staan 2 sculpturen geplaatst op rvs zuilen. Een man- en vrouwfiguur lijken aan te komen vliegen, hangend aan de poten van een grote duif. Als een poëtische verbeelding van de snelle groei die de gemeente Duiven heeft doorgemaakt en waar vele jonge gezinnen uit alle windrichtingen zijn neergestreken om hier hun bestaan op te bouwen.

De figuren met de duiven roepen de associatie op met de heilige Remigius, waar het plein naar vernoemd is, en die vaak wordt afgebeeld met een duif op zijn schouder. De duiven worden s’ avonds van binnenuit verlicht met led verlichting. Als de avond valt, vloeien de kleuren langzaam in elkaar over en lijken de mensfiguren te zweven boven het plein.

Postduiven
Een groot aantal kleine duiven lijken neer te strijken op het Remigiusplein. Een 50-tal uit rvs gesneden duiven zijn -verspreid over het plein- opgenomen in de bestrating. De duiven dragen kleine postduif berichtjes met zich mee. Het zijn in het rvs gegrafeerde korte fragmenten uit de geschiedenis van Duiven. Zij vertellen het verhaal van het onstaan van Duiven in vogelvlucht, vanaf de eerste vermelding van Thuvine (Duiven) in het jaar 838 tot heden."
(visit link)

"Over de kunstwerken Vogelvlucht en Parels van Duiven is voor basisschoolleerlingen een lesbrief gemaakt waarin de geschiedenis van Duiven centraal staat: ‘De geschiedenis ligt hier op straat’. Door middel van de kunstwerken en de lesbrief gaan leerlingen deze geschiedenis meer ontdekken. Kinderen ervaren hoe hun eigen leefomgeving er vroeger uitzag en hoe deze is veranderd."

Deel van de tijdlijn
838
Thuvine, Alatingen en Gruosa (Duiven, Eltingen en Groessen) worden voor het eerst genoemd gelegen in de pagus Leomerike (Liemers)

1000
in het Liemerse land zijn nederzettingen maar nog geen dijken. De rivieren treden voortdurend buiten hun oevers. Het water kan het land door het ontbreken van dijken vrijelijk verspreiden.

1328
De graven van Gelre en Kleef schenken het Duivense en Groessensebroek aan 26 vooraanstaande inwoners. Als tegenprestatie moet zij een banddijk aanleggen en het land ontginnen.

1355
Uit geldnood verpandt Graaf Reinoud III van Gelre het Ambt Liemers voor 16.000 goud realen aan Graaf Johan van Kleef.
Het pand wordt niet ingelost en de Liemers vervalt na 50 jaar later aan het hertogdom van Kleef.

1432
Na een extreem koude winter overstroomd de Liemers na het invallen van de dooi.
De stad Arnhem stuurt haringen naar de slachtoffers.

1707
Het Pannerdensch kanaal wordt gegraven om de verdedigings linie van Utrecht van meer water te voorzien. Dit leidt echter in de volgende eeuw tot veel overstromingen in de Liemers.

1717
Op 29 september wordt in Pruissen waartoe Duiven op dat moment behoort, de leerplicht ingevoerd voor kinderen van 5 tot 12 jaar.
In de praktijk wordt aan deze verordening niet echt de hand gehouden.

1799
in de nacht van 4 op 5 februari breekt bij buurtschap Leuffen de dijk door en bijna alle huizen spoelen weg. De bandijk wordt verlegd waardoor de Jezuïtenwaai ontstaat.

1814
Rijndijken lopen over, de hele Liemers onder water. 2 koeien verdrinken en 34 huizen raken beschadigd.

1823
Op 17 Februari 1823 wordt het regelement ter voorkoming van brand opgesteld. De brandspuiten worden bediend door 22 man. Ieder hoofd van een gezin is verplicht om een brandemmer te hebben en als de brandklok luid moet men meehelpen om de brand te blussen.

1826
De 76 jarige schoolmeester H. Janssen wordt eervol ontslagen met een pensioen van 150 gulden.
Het kleine schoollokaal herbergt in de winter het grote aantal van 125 kinderen. In de zomer werken ze op het land.

1935
De gemeente Duiven heeft 3800 inwoners, 8 bakkers, 5 brandstofhandelaren, 7 rijwielhandelaren, 3 textielwinkels, 4 slagerijen, 1 stoffeerderswinkel en overige winkels.

1940
In de nacht van 10 mei trekt een onafzienbaar leger Duitse soldaten langs Duiven verder Nederland in. Na het opblazen van de brug bij Westervoort ontstaan een file van Duitse oorlogsvoertuigen van 20 kilometer lang tot aan Emmerich.

Eng
In the center, around Remigiusplein in Westervoort, there are all tiles with silver doves. Each tile shows a year with text indicating the important event that took place here in that year.

"The municipality of Duiven has existed for 200 years and has experienced rapid growth in recent decades. On either side of the square there are 2 sculptures placed on stainless steel columns. A man and woman figure appear to fly in, hanging from the legs of a large pigeon. As a poetic representation of the rapid growth that the municipality of Duiven has experienced and where many young families from all directions have settled here to build their lives.

The figures with the pigeons evoke the association with Saint Remigius, after whom the square is named, and who is often depicted with a dove on his shoulder. The pigeons are illuminated from within in the evening with LED lighting. When evening falls, the colors slowly flow into each other and the human figures appear to float above the square.

Carrier pigeons
A large number of small pigeons seem to settle on Remigius Square. About 50 pigeons cut from stainless steel are spread across the square and incorporated into the paving. The pigeons carry small carrier pigeon messages with them. These are short fragments from the history of Duiven engraved in stainless steel. They tell the story of the origins of Duiven in a nutshell, from the first mention of Thuvine (Duiven) in the year 838 to the present."
(visit link)

"A lesson letter has been made for primary school students about the artworks Bird Flight and Pearls of Duiven in which the history of Duiven is central: 'History is on the street here'. Students will discover this history more through the works of art and the lesson letter. Children experience what their own living environment used to look like and how it has changed."

Part of the timeline
838
Thuvine, Alatingen and Gruosa (Duiven, Eltingen and Groessen) are mentioned for the first time, located in the pagus Leomerike (Liemers)

1000
There are settlements in the Liemerse country but no dikes yet. The rivers are constantly overflowing their banks. The water can spread freely across the land due to the lack of dikes.

1328
The counts of Gelre and Cleves donate Duivense and Groessensebroek to 26 prominent residents. In return, she must build a dike and reclaim the land.

1355
Out of financial need, Count Reinoud III of Gelre pawned the Ambt Liemers for 16,000 gold reales to Count Johan van Kleef.
The property is not redeemed and the Liemers reverts to the Duchy of Cleves after 50 years.

1432
After an extremely cold winter, the Liemers flooded after the thaw.
The city of Arnhem sends herrings to the victims.

1707
The Pannerdensch canal is being dug to provide Utrecht's defense line with more water. However, this will lead to many floods in the Liemers in the next century.

1717
On September 29, compulsory education will be introduced for children aged 5 to 12 in Prussia, to which Duiven belongs at that time.
In practice, this regulation is not really enforced.

1799
During the night of February 4 to 5, the dike breaks in the hamlet of Leuffen and almost all houses are washed away. The dike will be moved, creating the Jesuit Waai.

1814
Rhine dikes are overflowing, the entire Liemers area is under water. 2 cows drown and 34 houses are damaged.

1823
On February 17, 1823, the regulations for preventing fire were drawn up. The fire engines are operated by 22 people. Every head of a family is required to have a fire bucket and when the fire bell rings, they must help put out the fire.

1826
The 76-year-old schoolmaster H. Janssen is honorably discharged with a pension of 150 guilders.
The small schoolroom accommodates a large number of 125 children in the winter. In the summer they work in the fields.

1935
The municipality of Duiven has 3,800 inhabitants, 8 bakers, 5 fuel traders, 7 bicycle traders, 3 textile shops, 4 butchers, 1 upholstery shop and other shops.

1940
On the night of May 10, an endless army of German soldiers moves further into the Netherlands past Duiven. After blowing up the bridge at Westervoort, a traffic jam of German war vehicles was created, stretching 20 kilometers to Emmerich.
Admission fee? (Include URL/link in Long Description to website that gives the current fee): no