Civilforsvarets Kommando Central Kerteminde - Kerteminde, Denmark
32U E 604689 N 6146288
Civilforsvarets kommando central i bunkeren under Byskolen i Kerteminde. Bunkeren er i dag indrettet som koldkrigsmuseum og drives af frivillige der fortæller om hverdagen under den kolde krig og beredskabet under et angreb.
Location: Denmark

Civilforsvarets kommando central i bunkeren under Byskolen i Kerteminde. Bunkeren er i dag indrettet som koldkrigsmuseum og kan besøges i sommerhalvåret, når der er rundvisninger i den hemmelige bunker.

Kommandocentralen under Byskolen blev bygget og taget i brug i 1968, hvor Den kolde Krig mellem øst og vest rasede. Kommandocentralen husede ledelsen af det civile beredskab i Kerteminde kommune. Tilstedeværelsen af dette anlæg var en beredskabshemmelighed og var ikke noget der skulle omtales i offentligheden.

Et civilforsvars beredskab, der med kort varsel skulle træde til i tilfælde af f.eks. et WAPA angreb på Danmark eller NATO. I det ABC-sikre anlæg under skolen kunne de udvalgte specialister fra beredskab, politi og kommune koordinere rednings- og hjælpeindsatsen i kommunen, så den nødvendige assistance og hjælp fra politi, CF Korps, brandvæsen, ambulancer og specialister blev sendt ud til de steder i Kerteminde kommune, hvor der var brug for den.

Kerteminde KC var en del af et stort hemmeligt netværk af Kommandocentraler og andre overordnede krisestyrings anlæg/bunker over hele Danmark, der var bygget over 100, de 9 af dem lå på Fyn. Disse hemmelige anlæg kunne i løbet af få timer gøres klar og bemandes, hvis Danmark blev angrebet af kampstyrker fra Østblokken.

Kerteminde KC er lidt over 200 m2 stor og er en unik historisk tidslomme der står helt originalt og funktionsdygtig.
Bunkeren var selvforsynende med egen nødstrømsforsyning og vandforsyning. Man kunne filtrere luften ren, hvis der blev brugt Atomare- Biologiske- Kemiske våben. Bunkeren havde et stabsrum og signalrum, desuden opholds rum og toiletter.

Det var fra denne bunker, at der blev trykket på knapperne til sirenerne, der lød hver onsdag Kl 12 i Kerteminde frem til 1993.

English:

The Civil Defense command center in the bunker under the City School in Kerteminde. Today, the bunker is set up as a Cold War museum and can be visited in the summer when there are tours of the secret bunker.

The command center under Byskolen was built and put into use in 1968, when the Cold War between East and West was raging. The command center housed the management of the civil emergency in Kerteminde municipality. The presence of this facility was a top secret and was not something to be discussed in public.

A civil defence's preparedness, which should step in at short notice in the event of e.g. a WAPA attack on Denmark or NATO. In the ABC-secure facility under the school, the selected specialists from the emergency services, police and municipality could coordinate the rescue and aid efforts in the municipality, so that the necessary assistance and help from the police, CF Corps, fire brigade, ambulances and specialists were dispatched to the places in Kerteminde municipality, where it was needed.

Kerteminde KC was part of a large secret network of Command Centers and other overall crisis management facilities/bunkers all over Denmark that were built over 100, 9 of which were located on Funen. These secret facilities could be made ready and manned within a few hours if Denmark was attacked by combat forces from the Eastern Bloc.

Kerteminde KC is just over 200 m2 in size and is a unique historical pocket that is completely original and functional.
The bunker was self-sufficient with its own emergency power supply and water supply. One could filter the air clean if Atomic-Biological-Chemical weapons were used. The bunker had a staff room and signal room, also living room and toilets.

It was from this bunker that the buttons were pressed for the sirens that sounded every Wednesday at 12 in Kerteminde until 1993.

Read more about the bunker at (visit link)
Capacity of shelter: 20