RM: 516631 - Grafmonument - Liempde
31U E 664557 N 5715953
Op het Kerkhof van de Parochiekerk in Liempde bevindt zich dit grafmonument. Onderdeel van complexnummer 516629
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Volgens het RM register:

Inleiding.

Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georiënteerd GRAFMONUMENT. Het oudste deel is vervaardigd in 1869 en diende als graf voor Victor van de Mortel; later ook voor J.H. Mahie en G.A. van Son. Bij een uitbreiding van het graf in 1906 is dit deel mogelijk op een verhoging komen te staan toen er een nieuwe grafruimte werd gebouwd direct onder en aan de westzijde van het bestaande graf. Stilistisch vertoont het invloeden van het Neo-Classicisme. De om drie zijden van het graf gelegde tegelvloer dateert uit later tijd en valt buiten de bescherming.

Omschrijving.

Het grafmonument beslaat een rechthoekige plattegrond. Het mogelijk oudere, deels uit hardsteen vervaardigde deel bevindt zich aan de oostzijde en is noord-zuid georiënteerd. Het bestaat uit een dunne voetplaat waarop een driedelig, samengesteld basement de sarcofaag ondersteunt. Alle zijden van de sarcofaag voorzien van in licht reliëf gebeitelde hardstenen plaquettes, bekroond met een driehoekig fronton met geprofileerd lijstwerk dat op de aanzetpunten en op de top voorzien is van krulwerk en palmetten. In de tympaanvelden aan drie zijden wapens, aan de oostzijde een palmtak met krans, symbolisch voor de overwinning, in de zin van gelukkige voleinding van het leven. Afdekking met een samengesteld zadeldak met centraal op de noklijn een kruis met bol. Het mogelijk jongere deel bestaat uit een rechthoekig gemetseld en gecementeerd volume hier onmiddellijk onder en een dito volume, haaks erop geplaatst, onder een hardstenen zadeldak met licht overstek en een hardstenen vorstkam, aan de westzijde bekroond met decoratief kruis. Op de dakschilden een zestal witmarmeren plaquettes met ingebeitelde teksten. In de westzijde een metalen toegangsdeur met decoratief beslagwerk.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur en van een sociale ontwikkeling. Daarnaast is het object van belang als bijzondere uitdrukking van een graftype. Het object heeft ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble, bestaande uit de begraafplaats met monumentaal toegangshek, de kerk, het belendende St. Albertusklooster en de nabijgelegen pastorie (rijksmonument). Het object is van belang wegens de gaafheid en de relatieve zeldzaamheid van de verschijningsvorm.
Monument Number: 516631

Address of this Rijksmonument: