RM: 509479 - Weegbrug - Ulrum
Rechthoekige WEEGBRUG van 14 x 2.50 meter geheel gelijk met het wegdek
Location: Groningen, Netherlands

Rechthoekige WEEGBRUG van 14 x 2.50 meter met een weegvermogen van 30 ton. De brug bestaat uit een in de bodem geplaatste bak van gewapend beton met een elektronische weeginstallatie (oorspronkelijk mechanisch). De bak is afgedekt met houten planken, verstevigd door een ijzeren band aan weerszijden. Dit geheel wordt omsloten door een betonnen band met ijzeren binnenrand.

WEEGHUISJE met WEEGBRUG gebouwd in 1939 in opdracht van de Weegvereniging Ulrum en Omstreken. Het ontwerp is van de architecten W. Reitsema en H. Nienhuis uit Leens, die het weegbrughuisje een aan de Amsterdamse schoolstijl verwant uiterlijk hebben gegeven. De van oorsprong mechanische weegbrug is in 1978 elektronisch gemaakt. De brug werd vooral gebruikt voor het wegen van stro, aardappels en granen, tegenwoordig voor het wegen van stro en jute van fabrieken uit de buurt.

Brug en huisje zijn markant gelegen even buiten Ulrum langs de autoweg naar Zoutkamp. Blikvanger is het kopje dampende koffie dat op de achterkant van het weegbrughuisje is geschilderd: de weger woonde er een tijdlang tegenover en gaf de rijders koffie.

Waardering

Weeghuisje met weegbrug van algemeen typologisch en cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als herinnering aan de bloeiende akkerbouw in die regio

- als voorbeeld van een weegbrughuisje met weegbrug uit 1939

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de zeldzaamheidswaarde

- vanwege de markante ligging

Rectangular weighbridge measuring 14 x 2.50 metres with a weighing capacity of 30 tonnes. The bridge consists of a reinforced concrete box set in the ground with an electronic weighing system (originally mechanical). The bin is covered with wooden planks, reinforced by an iron band on both sides. The whole is enclosed by a concrete band with iron inner edge.

Weighing house with weighbridge built in 1939 by order of the Weighing Association Ulrum and surroundings. It was designed by the architects W. Reitsema and H. Nienhuis from Leens, who gave the weighbridge house an appearance related to the Amsterdam School style. The originally mechanical weighbridge was made electronic in 1978. The bridge was mainly used for weighing straw, potatoes and grains, nowadays for weighing straw and jute from neighbouring factories.

Bridge and cottage are strikingly located just outside Ulrum along the motorway to Zoutkamp. Eye-catcher is the cup of steaming coffee painted on the back of the weighbridge house: for a while, the weigher lived opposite and gave the riders coffee.

Rating

Weighing house with weighbridge of general typological, cultural and architectural importance