Rampjaarroute Woerden – Zwammerdam - Nieuwerbrug aan de Rijn - NL
Fietsroute Rampjaar Woerden – Zwammerdam
Location: Zuid-Holland, Netherlands

De Oude Hollandse Waterlinie ontstond in de Gouden Eeuw (1600-1700). Een laag water van bij circa 40 bij 50 cm zou het land voor soldaten onbegaanbaar en voor schepen onbevaarbaar maken. Deze linie liep van Noord-Brabant tot aan de voormalige Zuiderzee bij Muiden. Op de doorgangen – zoals dijken en wegen – lagen vestingsteden en kleinere posten.
In december 1672 probeerden de Franse generaal Luxembourg vanuit de bezette vestingstad Woerden een doorbraak door de bevroren Waterlinie te forceren, door via Zegeveld langs de Meije richting Alphen te trekken. Maar door invallende dooi mislukte dit; op de terugweg staken de Fransten Zwammerdam en Bodegraven in brand. De Rampjaarroute volgt het spoor van de Franse troepen.

De Oude Hollandse Waterlinie

De Oude Hollandse Waterlinie ontstond in de Gouden Eeuw (1600-1700) en moest het regeringscentrum (Den Haag) en het economische centrum (Amsterdam) in het gewest Holland beschermen. Een laag water van bij ca 30 bij 50 cm zou het land voor een leger onbegaanbaar en voor schepen onbevaarbaar maken. Deze linie liep van Noord-Brabant tot aan de Zuiderzee bij Muiden. Bij de doorgangen – zoals dijken en wegen – lagen vestingsteden en kleinere verdedigingsposten. Deze vestingsteden werden eind 17e eeuw extra versterkt met grachten en wallen. Toen op 12 juni 1672 het Franse leger met 120.000 man de Republiek binnenviel, werd een enorm gebied tussen Biesbosch en Zuiderzee onder water gezet. Deze waterlinie werd een succes, maar het onder water zetten veroorzaakte ook heel veel schade en ellende,
meer lezen (visit link)

The Old Dutch Waterline came into being in the Golden Age (1600-1700). A layer of water at around 40 by 50 cm would make the land impassable for soldiers and unnavigable for ships. This line ran from North Brabant to the former Zuiderzee near Muiden. On the passages - such as dykes and roads - were fortified towns and smaller posts.
In December 1672, the French general Luxembourg tried to force a breakthrough through the frozen Waterlinie from the occupied fortified town of Woerden, by moving via Zegeveld along the Meije towards Alphen. But due to the thaw, this failed; on the way back, the French set fire to Zwammerdam and Bodegraven. The Disaster Route follows the trail of the French troops.

The Old Dutch Waterline

The Old Dutch Waterline originated in the Golden Age (1600-1700) and had to protect the centre of government (The Hague) and the economic centre (Amsterdam) in the province of Holland. A layer of water of at about 30 by 50 cm would make the land impassable for an army and unnavigable for ships. This line ran from North Brabant to the Zuiderzee near Muiden. Near the passages - such as dykes and roads - were fortified towns and smaller defensive posts. These fortified towns were additionally reinforced with moats and ramparts in the late 17th century. When the French army invaded the Republic with 120,000 men on 12 June 1672, a huge area between Biesbosch and Zuiderzee was flooded. This water line became a success, but the flooding also caused a lot of damage and misery,
read more (visit link)

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: