Replica Koeneschans - Vlist - NL
31U E 625472 N 5759477
Koeneschans rond 1600 vroeger een verdedigingswerk nu een schiereiland met mooie op schaal gemaakte illustraties
Location: Zuid-Holland, Netherlands

De Koeneschans is een Nederlands schiereiland en voormalige schans in het riviertje de Vlist en ligt op de grens van de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard. De schans ligt op de kruising van de West- en Oost Vlisterdijk, Bonrepas, Fransekade en Slangeweg. Rondom de Koeneschans liggen de Koeneschansbrug en de Schansbrug. De Koeneschans is als voormalig vestingwerk een onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie.

Geschiedenis
De Koeneschans is van oorsprong een verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog. De eerste verwijzing naar de schans dateert uit een brief van 9 mei 1575, waarin 'Fort de Vlist' genoemd wordt. Onduidelijk is hoe dit fort eruit heeft gezien.

Bij de inrichting van de Oude Hollandse Waterlinie in 1672 werd de Koeneschans hier een onderdeel van. De Koeneschans werd gebruikt ter verdediging van de Slangeweg. Deze weg was de route van en naar het oosten met plaatsen als IJsselstein en Utrecht, en bleef vanwege haar hoge ligging bij inundatie droog. Midden op de schans was een stenen gebouw met een trapgevel aanwezig.

Rond 1784 heeft een verbouwing van de Koeneschans plaatsgevonden, waarbij voorgenoemde gebouw vermoedelijk is gesloopt. Op het westelijke gedeelte van de schans is hierna een stenen opzichtershuis geplaatst. Rond het gebouw lagen borstweringen, namelijk een sikkelvormige wal in het noorden en een onregelmatige wal in het oosten.

In de 19e eeuw werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie ontwikkeld. Deze nieuwe linie lag oostelijker dan de Oude Hollandse Waterlinie, waardoor Utrecht binnen het bereik van de nieuwe linie kwam te liggen. Hierdoor verloor de Koeneschans, net als vestiging Schoonhoven, haar functie als verdedigingswerk en werd in 1815 als zodanig opgeheven. In de 19e eeuw zijn de aarden borstweringen verdwenen. In 1872 is het terrein van de Koeneschans verkocht en in particulier bezit gekomen.

Huidige situatie
De Koeneschans is in 2013 aangekocht door Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Na aankoop heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau een archeologisch onderzoek uitgevoerd naar de geschiedenis van de schans. De schans is door de stichting in samenwerking met Erfgoedhuis Zuid-Holland en Landschapsbeheer Zuid-Holland als onderdeel van het project 'Beleef de Vlist' heringericht met landschapsmarkeringen, een virtualrealitybeleving en informatiepanelen.
bron (visit link)

The Koeneschans is a Dutch peninsula and former entrenchment in the small river Vlist, located on the border of Krimpenerwaard and Lopikerwaard. The entrenchment is located at the junction of West and East Vlisterdijk, Bonrepas, Fransekade and Slangeweg. Surrounding the Koeneschans are the Koeneschansbrug and the Schansbrug. As a former fortification, the Koeneschans is part of the Old Dutch Waterline.

History
The Koeneschans is originally a defensive structure from the Eighty Years' War. The first reference to the entrenchment dates from a letter dated 9 May 1575, which mentions 'Fort de Vlist'. It is unclear what this fort looked like.

When the Old Dutch Waterline was established in 1672, the Koeneschans became part of it. The Koeneschans was used to defend the Slangeweg. This road was the route to and from the east with places like IJsselstein and Utrecht, and because of its high position it remained dry during inundation. In the middle of the entrenchment was a stone building with a stepped gable.

A rebuilding of the Koeneschans took place around 1784, during which the aforementioned building was presumably demolished. A stone overseer's house was placed on the western part of the entrenchment after this. The building was surrounded by parapets, namely a crescent-shaped rampart to the north and an irregular rampart to the east.

In the 19th century, the New Dutch Waterline was developed. This new line lay further east than the Old Dutch Waterline, putting Utrecht within reach of the new line. As a result, the Koeneschans, like settlement Schoonhoven, lost its function as a defensive structure and was abolished as such in 1815. In the 19th century, the earthen parapets disappeared. In 1872, the Koeneschans site was sold and came into private ownership.

Current situation
The Koeneschans was purchased by the Zuid-Hollands Landschap Foundation in 2013. After purchase, RAAP Archeologisch Adviesbureau conducted an archaeological survey on the history of the entrenchment. The entrenchment was redeveloped by the foundation in cooperation with Erfgoedhuis Zuid-Holland and Landschapsbeheer Zuid-Holland as part of the project 'Beleef de Vlist' with landscape markings, a virtual reality experience and information panels.
Source (visit link)

Where is original located?: origineel stond hier van ongeveer 1672 tot 1815