Katedrala sv. Vida - Rijeka, Croatia
33T E 456464 N 5019515
Katedrala sv. Vida je crkva u Rijeci. --- The St. Vitus Cathedral is a Roman Catholic cathedral in Rijeka.
Location: Croatia

"Katedrala sv. Vida je crkva u Rijeci. Sagradena je kao samostanska crkva rijeckih isusovaca, na mjestu srušene crkvice posvecene zaštitniku Rijeke svetom Vidu. Srednjovjekovna Rijeka zvala se po njemu Rika svetoga Vida, na latinskom Terra Fluminis sancti Viti, a na njemackom St. Veit am Pflaum.

Gotov projekt za gradnju, koja je pocela 15. lipnja 1638. godine, donijeli su isusovci. U kamen temeljac isusovci su dali uklesati ime cara, rektora Kolegija, sudaca i rektora Vijeca i ime graditelja Francesca Olivieria. Gradnja je s prekidima trajala stotinu godina. Kupolu i oratorije za redovnike na prvom katu izgradio je arhitekt Bernardin Martinuzzi 1727. godine. Ta reprezentativna gradevina ima dodirnih tocaka s venecijanskom crkvom Sta Maria della Salute. Crkva svetog Vida gradena je sredstvima legata grofice Ursule Thanhausen i od prihoda Kastavske gospoštije koja je bila infeudirana rijeckom kolegiju.

U unutrašnjosti crkve sv. Vida dominiraju mocni stupovi što podupiru lukove kapela u kojima su smješteni višebojni mramorni oltari. Oltare su radili poznati barokni oltaristi Leonardo Pacassi, Pasquale Lazzarini i Antonio Michelazzi, u razdoblju izmedu 1696. i 1740. godine. Propovjedaonicu, djelo zrelobarokne umjetnosti, izradio je 1731. godine Antonio Michelazzi. Na glavnom oltaru izloženo je reinsko - goticko Raspece iz 13. stoljeca dok je oltar 1711. izradio kipar Pasquale Lazzarini. Sa strana oltara su kipovi svetog Vida i svetog Modesta. Uz izloženo Raspece vezuje se legenda prema kojoj je 1296. godine neki Petar Loncaric u ljutnji zamahnuo kamenom i udario Kristovo tijelo na Raspecu, koje je stajalo u trijemu pred starom crkvom sv. Vida. Iz tijela Kristova "kao iz živog mesa" potekla je krv, koja je sacuvana u ampuli. Od tada se u Rijeci stvorio kult "cudotvornog Raspeca", koji su isusovci pojacali kao protutežu kultu Gospe Trsatske.

Izgled crkve se od 18. stoljeca nije bitno mijenjao, iako je bilo nekoliko obnova. Do crkve je 1727. godine podignut nizak zvonik, preko cijega se prvog kata komuniciralo sa zgradom Kolegija. Nakon što je srušen Kolegij, ulazni portal je ukomponiran u novu kanonicku kucu. Arhitekt Bruno Angheben je 1933. godine zaklonio istocno procelje zvonika.

Papa Ivan Pavao II. je 8. lipnja 2003. godine pred katedralom blagoslovio katedralni kaptol, svecenstvo i prisutni narod." Wikipedia (visit link)

"The St. Vitus Cathedral (Croatian: Katedrala Svetog Vida) is a Roman Catholic cathedral in Rijeka, Croatia.

In the Middle Ages, the Church of St. Vitus was a small and one-sided, romanesque church dedicated to the patron saint and protector of Rijeka. It had a semi-circular apse behind the altar, and covered porch. With the arrival of the Jesuits in Rijeka, the Cathedral as we see it today was founded in 1638. First, it became the Jesuits' church. When the town of Rijeka became the center of the diocese, and then in 1969 the center of the archbishopric and metropolit, the representative Jesuit's Church of St. Vitus became the Cathedral of Rijeka. It’s a rotunda, which is unusual in this part of Europe, with elements of Baroque and Gothic, including fine baroque statuary inside.

The cathedral is depicted on the reverse of the Croatian 100 kuna banknote, issued in 1993 and 2002." Wikipedia (visit link)
Type of Church: Cathedral

Status of Building: Actively in use for worship