De Helper - Haren - NL
Molen de Helper -in Haren
Location: Groningen, Netherlands

De Helper is een poldermolen op de oostelijke oever van het Paterswoldsemeer in de gemeente Groningen, in het gehucht Nijveensterkolk.

De molen is in 1863 gebouwd ten zuiden van de stad Groningen voor de bemaling van de polder Helpman met behulp van een vijzel. De molen raakte in de jaren zestig van de twintigste eeuw definitief buiten gebruik en raakte in verval. De molen werd vanwege uitbreiding van de stad Groningen en de aanleg van de A28 in 1969 op zijn oorspronkelijke plek afgebroken en in 1971 bij het Paterswoldsemeer weer opgebouwd. De bemaling is nu in een circuit aangelegd voor watercirculatie van de sloten aan de oostelijke kant van het meer. De molen is op vrijwillige basis in bedrijf.
bron (visit link)

The Helper is a polder mill on the eastern shore of the Paterswoldsemeer in the municipality of Groningen, in the hamlet of Nijveensterkolk.

The mill was built in 1863 south of the city of Groningen to drain the Helpman polder using a screw pump. The mill fell into disuse in the 1960s. Due to the expansion of the city of Groningen and the construction of the A28 motorway, the windmill was demolished at its original location in 1969 and rebuilt at the Paterswoldsemeer in 1971. It is now used in a circuit to circulate water from the ditches on the eastern side of the lake. The mill is in operation on a voluntary basis.
source (visit link)