Stadsherberg Schoonhoven - Schoonhoven, the Netherlands
31U E 627214 N 5757073
Sign with the history of the building of Brasserie Springer, which used to be the city inn of Schoonhoven
Location: Zuid-Holland, Netherlands

NL Van I.S.J. Beckers, 2022: Schoonhoven, Opweg 4, een bureau- en inventariserend veldonderzoek in de vorm van boringen in de verkennende fase. Bureau voor Archeologie rapport 1180. Utrecht.
Uit een analyse van de kaart van Pieter Sluijter van 1552 blijkt dat ter hoogte van het pand van Brasserie Springer het ommuurde leprozenhuis heeft gelegen. Dit leprozenhuis werd al in 1440 vermeld. In het complex werden werden zieke inwoners onderdak en zorg aangeboden; ze moesten in quarantaine buiten de stadspoorten van Schoonhoven vanwege de besmettlelijke aard van hun ziekte. Het complex bestond uit een huis met een trapgevel, een met leien gedekte kapel en een met riet gedekte schuur. Het ommuurde complex is in 1572 door de Watergeuzen verbrand tijdens het Beleg van Schoonhoven.

Daarna is de stadsherberg op de fundamenten van het Middeleeuwse pand gebouwd. Hier konden reizigers verblijven die na het sluiten van de stadspoorten bij de stad aankwamen. De stadsherberg werd in 1674 vermeld als ‘De Leprosen ofte de Stadsherbergh’. In het pand van Brasserie Springer zijn nu nog de 16e of 17e eeuwse gewelven zichtbaar op de begane grond. Op de stadsplattegrond van van Deventer uit ca. 1570 is het pand (niet gedetailleerd) afgebeeld.

In het rampjaar 1672 werden de stadsgrachten van Schoonhoven uitgebreid om de stad opnieuw verdedigbaar te maken. Hierbij is de noordelijke stadsgracht naar het noorden verlegd en de stadsgracht kreeg een stervormig patroon. De Spoorsingel was de noordelijke kade van de stadsgracht. Ten zuiden van het pand van Brasserie Springer kwam een brug naar de Kruispoort. Op de kaart van de vesting Schoonhoven uit 1772 is de stadsherberg afgebeeld. De noordelijke vleugel van het pand had een uitbouw naar achteren (een stal?). Recent is het pand van de stadsherberg aangekocht door het echtpaar Boerefijn en is het Brassie Springer geworden (ons favoriete restaurant).
ENG From I.S.J. Beckers, 2022: Schoonhoven, Opweg 4, een bureau- en inventariserend veldonderzoek in de vorm van boringen in de verkennende fase. Bureau voor Archeologie rapport 1180. Utrecht.
An analysis of Pieter Sluijter's map of 1552 shows that the walled leper house was located near the building of Brasserie Springer. This leper house was mentioned as early as 1440. In the complex, sick residents were offered shelter and care; they had to be quarantined outside the city gates of Schoonhoven because of the contagious nature of their disease. The complex consisted of a stepped gable house, a slate-roofed chapel, and a thatched-roof barn. The walled complex was burned by the Watergeuzen in 1572 during the Siege of Schoonhoven.

After that, the city inn was built on the foundations of the medieval building. Travelers who arrived at the city after the closing of the city gates could stay here. The city inn was mentioned in 1674 as 'De Leprosen ofte de Stadsherbergh'. In the building of Brasserie Springer, the 16th or 17th century vaults are still visible on the ground floor. The building is depicted (not detailed) on the city map of van Deventer dating from ca. 1570.

In the disaster year of 1672, the city canals of Schoonhoven were expanded to make the city defensible again. The northern city canal was moved to the north and the city canal was given a star-shaped pattern. The Spoorsingel was the northern quay of the city canal. A bridge was built to the Kruispoort south of the Brasserie Springer building. The city inn is depicted on the map of the fortress of Schoonhoven from 1772. The north wing of the building had an extension to the rear (a stable?). The property of the city inn was recently purchased by the Boerefijn couple and it has become Brassie Springer (our favorite restaurant).
Group that erected the marker: Schoonhoven Zilverstad

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: