RM: 511484 - Toren 27 - Hengelo
32U E 349025 N 5790257
Deze houten zout boortoren in Hengelo is een van de 3 overgebleven zouttorens die een rijksmonument zijn.
Location: Overijssel, Netherlands

Volgens het RM register:

Omschrijving
Geteerde houten toren (nr. 27), die zich naar boven verjongt onder een getoogd dakje. De toren is samengesteld uit een houten gebintwerk, geplaatst op betonnen poeren en bekleed met staande houten delen. De vloer is met oorspronkelijke klinkers bestraat. In de toren rechtgesloten houten vensters met roedenverdeling.

Waardering
De zouttoren is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de betekenis van de zoutwinning voor de sociaal-economische geschiedenis van Hengelo en omgeving
- de bijzondere typologie van de toren
- de beeldbepalende ligging van de toren in het landschap
- de redelijk hoge mate van gaafheid
Volgens Wiki:

"Boortoren 27 werd gebouwd voor de zoutwinning in de Nederlandse plaats Hengelo.

Geschiedenis
In 1918 werd de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie in Boekelo opgericht, een voorloper van AkzoNobel. Het bedrijf kreeg in 1933 concessie om ook bij Hengelo naar zout te boren. Het jaar erop werd de eerste boortoren geplaatst, om het water uit de zoutlagen te pompen. Begin 1935 kwam het eerste zout uit de grond en in 1936 werd nabij het Twentekanaal een zoutfabriek gebouwd. Van de tachtig torens die in de jaren daarna werden gebouwd zijn er zeven overgebleven. Drie daarvan hebben een monumentenstatus gekregen. De torens zijn tot 1963 in gebruik geweest, ze werden vervangen door lage pompgebouwtjes.

Beschrijving
De boortoren bestaat uit een zich verjongende toren onder een getoogd dakje, met een aangebouwde werkplaats en personeelsruimte. Het bouwwerk heeft een houten draagconstructie en is bekleed met geteerde houten platen. In de gevels zijn een paar vensters met roedenverdeling geplaatst."

Bron: (visit link)
Monument Number: 511484