Grecht - woerdense verlaat - NL
Grecht - woerdense verlaat
Location: Zuid-Holland, Netherlands

De Grecht, in de volksmond Greft genoemd, is een wetering tussen de Oude Rijn even ten westen van de stad Woerden tot de Kromme Mijdrecht.

De Grecht werd aan het einde van de veertiende eeuw gegraven en diende voor de ontwatering van het omringende polderland, maar werd ook voor de scheepvaart gebruikt. Op dat moment was de Grecht een kanaal dat vrijwel exact in noord-zuidrichting liep en dwars door de polder Kamerik-Mijzijde ging.[1] Voor de boeren, wier land door de nieuwe watergang werd doorsneden, betekende dat veel overlast. Door golfslag moesten zij de oevers van hun landerijen verstevigen en omdat zij geen bruggen over de Grecht mochten bouwen, werd het bewerken van hun, westelijk van het water gelegen landen moeilijker.
bron (visit link)
The Grecht, popularly called Greft, is a watercourse between the Oude Rijn just west of the city of Woerden to the Kromme Mijdrecht.

The Grecht was dug at the end of the fourteenth century and served to drain the surrounding polder land, but was also used for shipping. At that time, the Grecht was a canal that ran almost exactly in a north-south direction and went straight through the Kamerik-Mijzijde polder.[1] This meant a great deal of inconvenience to the farmers, whose land was intersected by the new waterway. Waves forced them to fortify the banks of their lands and because they were not allowed to build bridges over the Grecht, the cultivation of their lands west of the water became more difficult.
bron (visit link)