Lambertus kerk - Arum, NL
De Lambertuskerk is een kerkgebouw in Arum, in de Friese gemeente Súdwest-Fryslân.
Location: Friesland, Netherlands

"De kerk ligt op een ruim kerkhof in het midden van Arum en bestaat uit een gotiserend schip met een half ingebouwde toren met een open koepel. De toren is gemaakt naar plannen van architect Thomas Adrianus Romein."
(visit link)

"Het kerkgebouw is mogelijk oorspronkelijk gebouwd in 1200, maar in 1664 grotendeels verbouwd. Grote restauranties zijn geweest in 1837[1] na de brand op 12 februari 1836 en in 2008. Het is een rijksmonument.

Nederland Hervormde Kerk met toren. Op een ruim kerkhof in het midden van het dorp gelegen kerk, bestaande uit een gotiserend schip met half ingebouwde toren, bekroond door open koepeltje, naar plannen van Th. Romein, het geheel uit 1837. Inwendig 3 overhuifde banken, een niet overhuifde, preekstoel, 3 kronen. Orgel in 1885 gemaakt door E. Leichel.

Geschiedenis
De kerk is gebouwd in 1664 en is op 12 februari 1836 afgebrand en in het zelfde jaar herbouwd. Op een ruim kerkhof in het midden van het dorp gelegen kerk, bestaande uit een gotiserend schip met half ingebouwde toren, bekroond door open koepeltje, naar plannen van Th. Romein, het geheel uit 1837. Verving kerk door brand verwoest, 1836. De kerk is in 2008 gerestaureerd. De ingang bevindt zich niet in de voorgevel van de toren; daar zitten heel merkwaardig boven elkaar een radvenster en een rondboogvenster. De toegang is aangebracht in de eerste travee in de noordgevel. De ver ingebouwde torenromp reikt onversneden tot ver boven het kerkdak uit. In het hoogste gedeelte zitten aan elke zijde twee rondbogige openingen tussen dunne pilasters. Dit alles is het werk van de neoclassicistische architect Thomas Romein."

Eng
The church is located in a spacious cemetery in the middle of Arum and consists of a Gothic nave with a semi-built tower with an open dome. The tower was made according to plans by architect Thomas Adrianus Romein.

The church building may have been originally built in 1200, but was largely rebuilt in 1664. Large restaurants have been in 1837[1] after the fire on February 12, 1836 and in 2008. It is a national monument.

Netherlands Reformed Church with tower. Church located in a spacious cemetery in the center of the village, consisting of a Gothic nave with a semi-built tower, topped by an open cupola, according to plans by Th. Roman, the whole from 1837. Internally 3 covered benches, an uncovered pulpit, 3 crowns. Organ made in 1885 by E. Leichel.

History
The church was built in 1664 and burned down on February 12, 1836 and rebuilt in the same year. Church located in a spacious cemetery in the center of the village, consisting of a Gothic nave with a semi-built tower, topped by an open cupola, according to plans by Th. Roman, the whole from 1837. Replaced church destroyed by fire, 1836. The church was restored in 2008. The entrance is not in the front of the tower; there are a very remarkable one above each other, a wheel window and a round-arched window. The entrance is located in the first bay in the north facade. The deeply built-in tower hull extends unadulterated to far above the church roof. In the highest part are two round-arched openings on each side between thin pilasters. All this is the work of the neoclassical architect Thomas Romein.
Reformed or Congregational Denomination: protestantse kerk

Status: Active House of Worship