Albatross - Turku, Finland
Merihenkinen jugend talo lähellä Turun taidemuseota. Nautical Art Nouveau house near Turku Art Museum.
Location: Finland

[FIN] Albatross on Turun tunnetuimpia asuinrakennuksia ja Puolalanmäen keskeisiä maamerkkejä. Ylimmän kerroksen ateljeehuoneistoissa työskennelleiden taiteilijoiden ansiosta se on alusta lähtien tunnettu myös Taiteilijoiden talona.

Albatrossin rakennutti merikapteeni Johan Magnus Eklund vuokrataloksi. Rakentaminen alkoi keväällä 1910, ja saman vuoden syksyllä taloon muuttivat ensimmäiset asukkaat. Lopullisesti rakennus valmistui kesällä 1911. Albatross vaihtoi useaan otteeseen omistajaa rauhattomalla 1910-luvulla ennen kuin asukkaat muodostivat asunto-osakeyhtiön vuonna 1920.

Rakennuksen suunnitellut Fritiof Strandell oli Turun merkittävin jugendkauden arkkitehti. Hänen suunnittelemiaan rakennuksia on säilynyt Turun keskustassa useita, Albatross ajoittuu Strandellin melko lyhyeksi jääneen luomiskauden loppupuolelle. Talossa oli useita teknisiä uutuuksia, mm. yksi Turun ensimmäisistä henkilöhisseistä.

Taiteilijoiden talossa on asunut tai työskennellyt suuri joukko merkittäviä turkulaisia eri taiteen alojen edustajia, mm. Wäinö Aaltonen, Santeri Salokivi, Ali Munsterhjelm sekä Greta ja Teodor Schalin.
Talolla on myös facebook sivut: (visit link)

[EN] Albatross is one of Turku's most famous residential buildings and key landmarks in Puolalanmäki. Thanks to the artists who worked in the studio apartments on the top floor, it has also been known as the House of Artists from the beginning. The Albatross was built as a rental house by sea captain Johan Magnus Eklund. Construction began in the spring of 1910, and in the fall of the same year the first occupants moved into the house. The building was finally completed in the summer of 1911. Albatross changed hands several times during the turbulent 1910s before residents formed a housing corporation in 1920. Fritiof Strandell, who designed the building, was Turku's most significant Art Nouveau architect. Several of the buildings he designed have survived in the center of Turku, and Albatross dates back to Strandell's rather short creative period. The house had several technical innovations, e.g. one of the first passenger lifts in Turku. A large number of significant representatives of Turku's various fields of art have lived or worked in the artists' house, e.g. Wäinö Aaltonen, Santeri Salokivi, Ali Munsterhjelm and Greta and Teodor Schalin.
House has also facebook page: (visit link)
Style: Art Nouveau