RM: 512471 - Pompgebouw - Krimpen a/d/ Lek
31U E 612901 N 5750676
Ik fiets hier regelmatig langs en vraag me dan af hoe het leven is geweest toen de watertoren nog in bedrijf was. In ieder geval moet er nu wat aan gebeuren voordat het verpauperd. Alleen het woonhuis is nog wel in goede staat.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

POMPGEBOUW uit 1910 is in een Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd door Visser & Smit uit Papendrecht. Dit constructiebedrijf kreeg onder meer bekendheid door de diverse watertorens die zij hebben ontworpen. Het pompgebouw maakt deel uit van het complex van dienstgebouwen bij de watertoren aan de dijk in Lekkerkerk.

Omschrijving

Pompgebouw is vanaf een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag opgetrokken in gele baksteen (kruisverband) onder een met rode Tuile du Nordpannen gedekt zadeldak. Een gepleisterde waterlijst sluit het trasraam af. Beide kopse tuitgevels (noord en zuid) zijn voorzien van een uitgemetseld kantelenfries langs de dakrand, uitgemetselde schouders met betonnen schouderstukken en een uitkragende bekroning op de tuit. Onder de geprofileerde gootlijsten van de zijgevels is een bloktand met daaronder een zaagtand uitgemetseld. De segmentboogvormige meerruits vensters van het pand hebben stalen kozijnen onder segmentbogen. In de noordgevel is een houten deur geplaatst onder een segmentboogvormig achtruits bovenlicht. In de linker zijgevel (oost) is een soortgelijke tweede entree geplaatst. De ontluchtingskoker eindigt in een opbouw midden op de daknok met houten roosters onder een zadeldakje.

Waardering

Het pompgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische als illustratie van een stadium in de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in Nederland in het algemeen en die van de Krimpenerwaard in het bijzonder. Het is een karakteristiek voorbeeld van een utilitair gebouw uit het begin van de 20ste eeuw, vormgegeven in een Ambachtelijk Traditionele bouwstijl met Neorenaissancemotieven. Het pompgebouw is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het pompgebouw heeft ensemblewaarde doordat het deel uitmaakt van een complex bestaande uit functioneel en situationeel aan elkaar gerelateerde panden dat beeldbepalend gelegen is aan de dijk tussen Krimpen aan den Lek en Lekkerkerk. Bron: Rijksdienst voor het cultureel erfgoed.
Monument Number: 512471

Address of this Rijksmonument: