RM: 506932 - Dirkslandse Sas - Dirksland
31U E 576855 N 5737586
Deze sluis is een goed voorbeeld van het dilemma waar men op Flakkee eeuwenlang mee te maken had. Aan de ene kant moesten de ingezette inpolderingen doorgaan en aan de andere kant wilde men de verbindingen naar het Haringvliet behouden.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Inleiding

Buiten de kern van Dirksland, tussen de Westhavendijk en Oosthavendijk gelegen kapitale SCHUT- EN UITWATERINGSSLUIS met draaibrug en lantaarns, genaamd "Dirkslandse Sas", in oorsprong gebouwd ter verbetering van de uitwatering naar het Haringvliet en van de vaartoegang tot de haven van Dirksland. De dubbel kerende schutsluis dateert in oorsprong uit 1790-1791 en werd ontworpen en gebouwd door Teunis Blanken Jansz. In de loop der eeuwen werd de sluis hersteld en verbeterd; zo werden in 1886-87 de dekstukken op de muren in hardsteen vernieuwd en vonden in 1888 en 1912 vernieuwingen van de vloeddeuren plaats. De sluis fungeerde in oorsprong als hoofdwaterkering, thans alleen nog als tweede waterkering.

Omschrijving

Gemetselde schut- en uitwateringssluis van in totaal 37.80 meter lengte gelegen tussen de binnen- en buitenhaven van Dirksland, bestaande uit twee sluishoofden met elk oorspronkelijk twee stel houten puntdeuren. Tussen de sluishoofden een schutkolk. De muren van de sluishoofden worden met loodrecht op de sluisas staande frontmuren afgesloten. De binnen- en buitenhoofdmuren zwenken hierbij in de richting van de binnen- en buitenfrontmuren licht uit. Slagstijlen, slag- en jokdorpels, vloerbedekking en dekzerken van de sluis zijn van hardsteen. Het hoger opgetrokken noordelijke buitenhoofd is gesitueerd in de vroeger als vaste waterkering fungerende dijk, en heeft vloeddeuren die blijkens datering vernieuwd zijn in 1912. De ebdeuren zijn verdwenen. Aan de oost- en westzijde van de sluis lopen trappen met gemetselde treden en eenvoudige leuningen, ter plaatse van de binnendijkglooiing. Aan de noordzijde is het buitensluishoofd afgesloten door loodrecht op de sluisas staande frontmuren waarin twee grote met wapens gedecoreerde natuurstenen herdenkingsreliëfs. Binnensluishoofd met ebdeuren; de vloeddeuren zijn verdwenen. Op de schutkolkwanden bevinden zich de bedieningsmechanismen van de deuren bestaande uit een viertal tandwielkasten met duwbomen. In de westelijke sluismuur twee, elk met een houten schuif afsluitbare overwelfde spuiriolen, met op de dekzerken bedieningsmechanismen. In de kademuren tevens haalkommen. Over de schutkolk ligt een smalle ijzeren, ongelijkarmige voetdraaibrug met houten brugdek en het draaipunt op de westelijke sluismuur, voorzien van eenvoudige ijzeren leuningen, een doorgangsboog en hekwerken, aan de zuidzijde met gedecoreerde balusters. Bij beide sluishoofden staat aan de westzijde een gietijzeren lantaarn. Aan de noordelijke buitenfrontmuren sluiten twee houten beschoeiingen aan, aan de oostzijde langer dan aan de westzijde, waarboven de taluds van de boorden van de buitenhaven van basaltsteen glooiingen zijn voorzien.

Waardering

De uit 1790-1791 daterende sluis "Dirkslandse Sas", is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, typologische en architectuurhistorische waarden als typerend voorbeeld van een schut- en uitwateringssluis met gemetselde sluishoofden en schutkolk met hardstenen onderdelen, en met latere draaibrug en lantaarnverlichting. De sluis is van belang vanwege de voor de tijd van ontstaan karakteristieke vormgeving en vanwege de waterstaatkundige betekenis, en heeft landschappelijke waarde vanwege de beeldbepalende ligging en de functioneel-ruimtelijke relatie met het omringende landschap. De sluis heeft inmiddels zeldzaamheidswaarde verkregen.

Bron: Rijksmonumentenregister

In het jaar 1416 wordt de polder Dirksland bedijkt als eerste polder van het huidige Overflakkee. Het dorp met dezelfde naam is daarmee het oudste dorp op Overflakkee.

Dirksland is een ringpolder en dat is goed te zien op plattegrondkaarten en luchtfoto’s. Het belangrijkste en ook het oudste gebouw van Dirksland is de kerk. De monumentaliteit van de kerk wordt versterkt door het kerkhof met de grotendeels nog aanwezige kerkgracht. De Voostraat is de hoofdstraat van het dorp, waar vroeger de notabelen van het dorp woonden.

Van groot belang voor de dorpen op Goeree-Overflakkee waren de havens voor aan- en afvoer van goederen. Dirksland had vroeger een haven direct aan het water, maar door de diverse inpolderingen moest de haven steeds worden verlengd. Dirksland heeft daarom nu een haven met een lengte van maar liefst 5,5 kilometer. Aan het eind van de haven werd in 1790 een schutsluis gemaakt, het Sas van Dirksland. In 1970 is in het kader van de Deltawerken de haven afgesloten. Het Sas van Dirksland is inmiddels volledig gerenoveerd.

Bron (fragmenten): VKGO (visit link)
Monument Number: 506932