RM: 9409 - Ned. Herv. Kerk - Oudenhoorn
31U E 582100 N 5742588
Oudenhoorn is zo'n typisch voorbeeld van een Zuid-Hollands (kerk)ringdorp en beantwoordt dan ook volledig aan de definitie: een kerk als centraal punt, een kerkhof eromheen en een gracht die het geheel scheidt van de omringende bebouwing.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Ned.Herv.Kerk. Schip van de v.m. parochiekerk van O.L.Vrouw (XV), uitgebrand in 1915 en hersteld in 1920-'21. Westelijke gevel van 1669.

Bron: Rijksmonumentenregister

In oorsprong gotisch kerkgebouw, thans nog slechts bestaande uit een eenbeukig schip van zeven traveeën, met op de nok een houten dakruiter en tegen de oostgevel een uitgebouwd portaal. De kerk is georiënteerd en staat op het ruime, omgrachte kerkhof in het centrum van bet dorp.

(Er was een dorpskerk die alle tekenen van oudheid droeg en die naar alle waarschijnlijkheid tot een Roomse Kruiskerk is verbouwd, oorspronkelijk gewijd aan de Heilige Johannes de Doper (????)).

De kerk is na de reformatie overgegaan in protestantse handen. De eerste protestantse predikant die genoemd wordt, is Theodorus Roest, aangesteld in 1574. De geschiedenis van de kerk is er een van verbouwingen en renovaties. In 1915 brandde de kerk geheel af, maar de westgevel uit 1669 is hierbij gespaard gebleven. Veel van de inventaris kon worden gered, waaronder de solide koperen kronen en het ornament van de lezenaar en de preekstoel. In 1921 kon de nieuwe kerk in gebruik worden genomen, maar de oude toren is voorgoed verloren gegaan.

Als gevolg van de verwoestende brand van 1915 zijn thans alleen in de muren nog delen van bet oude kerkgebouw bewaard gebleven. Het overige is het resultaat van de werkzaamheden die in de jaren 1919-'21 werden uitgevoerd en die slechts ten dele het karakter van een restauratie hadden. Met name waar het de topgevels, de kap en de dakruiter betreft, is hier veeleer sprake van complete nieuwbouw. Interieur en inventaris zijn, op enkele onderdelen na, geheel van na de brand.

De klok die bij de brand in 1915 verloren ging, was in 1431 vervaardigd door Gerrit Butendiic. Zij werd vervangen door een klok die blijkens het opschrift in 1919 werd gegoten door A.H. van Bergen.

Bron: Reliwiki (visit link)
Monument Number: 9409