De spinnekop molen - Lag Keppel, Nl
32U E 309338 N 5763977
In 1857 in Follega gebouwde Follega molen, van het type spinnenkopmolen, een poldermolen die functioneert als opmaler.
Location: Gelderland, Netherlands

Laag-Keppel ligt in de Achterhoek, aan het riviertje de Oude IJssel tussen Doetinchem en Doesburg en heeft 580 inwoners. Het wordt een stad genoemd, omdat het in in 1404 – als Keppel stadsrechten kreeg.

Bezienswaardig is de oude dorpsstraat van het stadje die uitkomt op een watermolen aan de Oude IJssel. Sinds 1968 staat daar ook de in 1857 in Follega gebouwde Follega molen, van het type spinnenkopmolen, een poldermolen die functioneert als opmaler.

De Spinnekopmolen
De windmolen, afkomstig uit Follega, Lemsterland, Friesland, is een zgn. Spinnekopmolen. Deze werd gebruikt voor het bemalen van een polder. De molen bestaat uit de kop (bovenhuis) waarmee het wiekenkruis gedraaid kan worden. Van de kop loopt de koningsspil door een holle koker naar de ondertoren waar zich de overbrenging bevindt naar de vijzel.

De molen is genoemd naar zijn plaats van herkomst in de provincie Friesland.

Het unieke aan deze windmolen is dat deze is neergezet om de watermolen te kunnen laten functioneren.

Eng
Laag-Keppel is located in the Achterhoek, on the river Oude IJssel between Doetinchem and Doesburg and has 580 inhabitants. It is called a city because it received city rights in 1404 – as Keppel.

Worth seeing is the old village street of the town, which opens onto a water mill on the Oude IJssel. Since 1968, the Follega mill, built in Follega in 1857, of the spider-head mill type, has also been located there, a polder mill that functions as an opmaler.

The Spider Head Mill
The windmill, from Follega, Lemsterland, Friesland, is a so-called Spinnekopmolen. This was used to drain a polder. The mill consists of the head (upper housing) with which the sail cross can be turned. From the head the king spindle runs through a hollow tube to the lower tower where the transmission to the auger is located.

The mill is named after its place of origin in the province of Friesland.

The unique thing about this windmill is that it was built to allow the watermill to function.