molenstenen - Meppel, NL
twee molenstenen naast molen de Weert
Location: Drenthe, Netherlands

In de stad Meppel staat molen de Weert. Een actieve groep molenaars of in het goed Drents: mulders, zorgt voor voldoende activiteit bij de molen. In het kleinste winkeltje van Meppel is een groot assortiment producten verkrijgbaar zoals meel, lijnolie, mosterd en 'vin du moulin'.

Molen de Weert, gelegen aan de noordzijde van het riviertje De Reest, is volgens de gevelsteen gebouwd in 1807. De molen, ook wel bekend onder de naam Eekmolen, was de belangrijkste eek- of runmolen voor de leerlooi-industrie in Meppel. Rond de molen bevonden zich drie houten schuren, die oorspronkelijk dienden voor de opsag van eek (eikenschors). Na het vervallen van de vraag naar eikenschors is de molen in 1937 stilgelegd en vervolgens werd er gesloopt: alleen de onderbouw bleef staan. In 1998 werd de molen weer hersteld en maalvaardig gemaakt.

Bouwjaar: 1998

Type: Achtkante bovenkruier met stelling