Anton van Duinkerken - Bergen op Zoom, the Netherlands
31U E 589321 N 5705621
A statue of Willem Asselbergs, known as the writer Anton van Duinkerken, has been placed in front of the city hall of Bergen op Zoom.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

NL Voor het stadhuis van Bergen op Zoom op de Grote Markt bevindt zich een standbeeld van Willem Asselbergs, beter bekend onder zijn pseudoniem Anton van Duinkerken. van Duinkerken is volgens de bij het standbeeld aanwezige plaquette in het trottoir geboren op 1903 en gestorven in 1968. Er staat ook een door van Duinkerken geschreven gedicht op: "Wanneer mijn werk gereed zal zijn, mijn adem stil, mijn ogen dicht. Geneest mij van de laatste pijn, dit nooit verloren vergezicht." Het is een bronzen beeld op ware grootte.

van wikipedia:
"Wilhelmus Johannes Maria Antonius (Willem) Asselbergs, beter bekend onder zijn pseudoniem Anton van Duinkerken (Bergen op Zoom, 2 januari 1903 – Nijmegen, 27 juli 1968) was een Nederlandse dichter, essayist, hoogleraar, redenaar en literatuurhistoricus. In 1960 ontving hij de Constantijn Huygensprijs en zes jaar later de P.C. Hooft-prijs.

Brabander van inborst en Bourgondiër van levensstijl had hij eerst voor priester gestudeerd. Tijdens deze studie begon hij met schrijven, maar kennelijk beviel dit de rector van het seminarie niet want hij kreeg een schrijfverbod opgelegd. Omdat schrijven voor hem wezenlijk belangrijk was raakte hij in een crisis. Vlak voor de priesterwijding verliet hij toen gebroken het seminarie.[1] Vervolgens verhuisde van Duinkerken in 1929 naar Amsterdam; in de jaren dertig en veertig was hij redacteur van het katholieke dagblad De Tijd. Hij werd tevens de aanvoerder van de katholieke jongeren die zich verenigd hadden rond het letterkundig tijdschrift De Gemeenschap. Van Duinkerken werd in die tijd ook bekend door zijn pennenstrijd met Menno ter Braak over geloof en rede, alsmede door zijn radicale afwijzing van het nationaalsocialisme ('Ballade van den katholiek').

Evenals Simon Vestdijk en een aantal andere vooraanstaande Nederlanders die door de Duitse bezetter wegens hun invloed als gevaarlijk werden beschouwd, was hij gegijzeld in het kamp Sint-Michielsgestel. Hij verbleef er in 1942 bijna acht maanden.

Vanaf 1952 tot aan zijn dood was hij hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarvoor moest hij zijn lidmaatschap van de Partij van de Arbeid opgeven.

De manier waarop Van Duinkerken zijn laatste ziekbed verdroeg heeft volgens Michel van der Plas ('In de kou') op velen die hem bezochten indruk gemaakt, deels door zijn mildheid en religieus gefundeerd optimisme, deels ook door de afschuwelijke pijn die hij welbewust doorstond, onder andere ten overstaan van Jan Engelman.

Van Duinkerkens poëzie heeft een traditionele vorm, een soms vertellende, soms betogende, altijd inhoudelijk gedachtenrijke zo niet overladen stijl, met daaronder een sterke, warme, soms wat melancholische gevoelstoon. Zijn proza, dikwijls essayistisch van aard, kenmerkt zich door een krachtige retorische stijl, een zekere breedvoerigheid en buitengewone eruditie."

ENG In front of the town hall of Bergen op Zoom on the Grote Markt is a statue of Willem Asselbergs, better known by his pseudonym Anton van Duinkerken. Van Dunkirk, according to the plaque in the pavement near the statue, was born on 1903 and died in 1968. It also bears a poem written by van Dunkerque: "When my work shall be finished, my breath be still, my eyes closed. Heal me of the last pain, this never-lost vista." It is a full size bronze statue.

from wikipedia:
Wilhelmus Johannes Maria Antonius (Willem) Asselbergs, better known by his pseudonym Anton van Duinkerken (Bergen op Zoom, January 2, 1903 – Nijmegen, July 27, 1968) was a Dutch poet, essayist, professor, orator and literary historian. In 1960 he received the Constantijn Huygens Prize and six years later the PC Hooft Prize.

A native of Brabant and a Burgundian lifestyle, he had first studied to be a priest. During this study he started writing, but apparently the rector of the seminary did not like this because he was banned from writing. Because writing was essential to him, he fell into a crisis. Just before the ordination to the priesthood, he left the seminary broken.[1] Subsequently, Dunkirk moved to Amsterdam in 1929; in the thirties and forties he was editor of the Catholic daily newspaper De Tijd. He also became the leader of the Catholic young people who had united around the literary magazine The Community. At that time, Van Duinkerken also became known for his battle with Menno ter Braak about faith and reason, as well as for his radical rejection of National Socialism ('Ballade van den Katholieke').

Like Simon Vestdijk and a number of other prominent Dutchmen who were considered dangerous by the German occupier because of their influence, he was held hostage in the Sint-Michielsgestel camp. In 1942 he stayed there for almost eight months.

From 1952 until his death he was professor of Dutch Literature at the Catholic University of Nijmegen. For that he had to give up his membership of the Labor Party.

According to Michel van der Plas ('In the cold'), the way in which Van Duinkerken endured his last illness impressed many who visited him, partly because of his mildness and religiously based optimism, partly also because of the horrible pain he consciously endured. including in the presence of Jan Engelman.

Van Duinkerken's poetry has a traditional form, a style that is sometimes narrative, sometimes demonstrative, always content-rich, if not overloaded, with a strong, warm, sometimes somewhat melancholic emotional tone. His prose, often essayistic in nature, is characterized by a powerful rhetorical style, a certain breadth and extraordinary erudition."