Aliancní erb Michny z Vacínova a Kolowrat-Krakowských - Chyse, Czech Republic
33U E 375318 N 5551848
Aliancní erb Karla Jirího Michny z Vacínova a Anny Ludmily Kolowrat-Krakowské nad vstupem do kostela
Location: Karlovarský kraj, Czechia

Michnové z Vacínova (též nemecky Michna von Vacínov, Michna z Waczynowa, von Waczinow, von Waizenhof, von Waitzenhof) byl ceský vladycký rod, pozdeji povýšený do hrabecího stavu.
Rod se rozvetvil do trí linií, jedna z nich se ponemcila, roku 1711 získala dedicný titul hrabat a prijala príjmení von Weitzenhofen.
Posledním príslušníkem rodu byl Bedrich Jan Michna z Vacínova (Friedrich Johann Michna Graf von Waitzenau), který vykonával post krajského hejtmana, jímž rod v Praze roku 1872 po meci vymrel.

Zdroj: (visit link)

Krakovští z Kolovrat jsou jednou z vetví rodu Kolovratu, poslední žijící príslušníci tohoto rodu. Svuj název odvozují od hradu Krakovec. Soucasnou hlavou rodiny je Maximilian Alexander Kolowrat-Krakowský.
Rod Kolovratu hrál nezanedbatelnou úlohu v historii a politice nejen v Cechách, ale i v celé strední Evrope. Clenové rodu zastávali nejruznejší významné funkce. Našli bychom mezi nimi polní maršály, první ministry, nejvyšší kanclére, královské místodržící, guvernéry, ambasadory, arcibiskupy a také podporovatele ceského národního obrození. Rada z nich podporovala umení, kulturu, vzdelání, hospodárský a stavební vývoj a podílela se na ekonomicko-sociálním rozvoji státu. Za své zásluhy byli páni z Kolowrat v 17. století povýšeni do ríšského a posléze do ceského hrabecího stavu.

Zdroj: (visit link)

=========================================================
[Google translate]
The Michns of Vacínov (also German Michna von Vacínov, Michna of Waczynów, von Waczinow, von Waizenhof, von Waitzenhof) was a Bohemian noble family, later promoted to the status of count.
The family branched out into three lines, one of which became Germanized, in 1711 received the hereditary title of count and took the surname von Weitzenhofen.
The last member of the family was Bedrich Jan Michna of Vacínov (Friedrich Johann Michna Graf von Waitzenau), who held the post of regional governor, by which the family died out in Prague in 1872 after the sword.

The Krakovsky of Kolovrat are one of the branches of the Kolovrat family, the last living members of this family. They derive their name from the castle Krakovec. The current head of the family is Maximilian Alexander Kolowrat-Krakowsky.
The Kolowrat family played a significant role in history and politics not only in Bohemia but also in the whole of Central Europe. Members of the family held various important positions. We can find among them field marshals, first ministers, supreme chancellors, royal governors, governors, ambassadors, archbishops and also supporters of the Czech national revival. Many of them supported art, culture, education, economic and construction development and participated in the economic and social development of the state. In the 17th century, the Lords of Kolowrat were promoted to the status of Imperial and then Czech counts.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Michna z Vacínova & Kolowrat-Krakowsky

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
above the entrance to the church of Annunciation of the Virgin Mary

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Kolowrat-Krakowsky - štít s orlicí s korunovanou přilbou // a shield with eagle with crowned helmet ===================== Michna z Vacínova - černá orlice ve zlatém poli, dole zlatý lev v černém poli a červené a bílé pruhy // a black eagle in a golden field, below a golden lion in a black field and red and white stripes

Chyse, Czech Republic