RM: 515709 - Oud-Poelgeest: kapel/Jagershuis - Oegstgeest
31U E 601670 N 5782023
Deze neogotische kapel werd gebouwd in 1857 en is direct gelegen aan de Haarlemse trekvaart. Oorspronkelijk inderdaad een kerkruimte, later omgebouwd tot jagershuis. Nu in gebruik door de vele vrijwilligers die het landgoed helpen onderhouden.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

KAPEL behorende tot de buitenplaats Oud-Poelgeest. Aan de Haarlemse trekvaart staat een 19de-eeuwse kapel in neogotische stijl, thans in gebruik als woning. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een omlopende daklijst en onder een flauw hellend zadeldak; op de kopse zijde een toren met drie afgeschuinde hoeken op de begane grond en een zeszijdige bovenbouw, die boven de daklijst uitsteekt met schietgaten en beëindigd door kantelen. In de gevels houten spitsboogvensters met in het bovenlicht drie- en vierpas tracering; strekken van gele ijsselsteentjes.

Waardering

KAPEL van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als representatief voorbeeld van een 19de-eeuws bijgebouw in Engelse neogotische stijl; - vanwege de markante beeldbepalende ligging aan de trekvaart; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Bron: Rijksmonumentenregister
Monument Number: 515709