RM: 520570 - Waterpomp - Roermond
Op dit pleintje in Roermond vind je deze (niet werkende) pomp uit 1865
Location: Limburg, Netherlands

Volgens Rijksmonumentenregister:

Inleiding
Centraal op een langwerpig driehoekig pleintje in de Voorstad Sint Jacob gesitueerde POMP uit 1865, gegoten door ijzergieterij Giesbers en Van Deun. Stillistisch vertoont de waterpomp invloeden van de Neo-Renaissance. IJzergieterij Giesbers en Van Deun was gevestigd in Roermond, halverwege de negentiende eeuw de tweede industriestad van Limburg. De firma Giesbers en Van Deun goot indertijd voor diverse gemeenten waterpompen. Hiervan zijn er thans nog maar enkele bewaard gebleven.

Omschrijving
De ranke, gietijzeren waterpomp beslaat een vierkante plattegrond met afgeschuinde hoeken en is opgebouwd uit een breder tweedelig basement, het pomplichaam en een bekronende hoed met groot overstek. Basement en hoed zijn omzoomd met sierlijsten. Het versoberde pomplichaam bestaat uit casementen. Aan de voorzijde een decoratieve zwanenhoofdkraan, aan de zijkant de zwengel met gebogen handgreep. De hoed wordt bekroond met een palmet.

Waardering
De pomp op het pleintje in de Voorstad Sint Jacob is van algemeen belang.

Het object heeft cultuurhistorische waarden en vertegenwoordigt algemeen belang als uitdrukking van de historische collectieve watervoorziening en als herinnering aan de ijzergieterijen en industriële ontwikkeling van Roermond in de tweede helft van de negentiende eeuw. Daarnaast is het object van belang voor de typologische ontwikkeling van Limburgse dorpspompen.

Het object bezit kunsthistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de sierlijke detaillering van met name de zwanenhoofdkraan.

De situering op een klein pleintje in de Voorstad Sint Jacob verleent de pomp ensemblewaarde.

Het object bezit zeldzaamheidswaarde als voorbeeld van thans nog maar sporadisch bewaarde gebleven, maar ooit in serie geproduceerd straatmeubilair.
Monument Number: 520570

Address of this Rijksmonument: