Søby volde - Ærø, Denmark
32U E 582118 N 6086655
Søby volde på Ærø er et af landets bedst bevarede voldsteder fra middelalderen. Den borg, der lå på stedet nævnes ikke i skriftlige kilder, men arkæologiske undersøgelser indikerer, at anlægget er opført i 1100-tallet og har fungeret i 150-175 år.
Location: Denmark

Borgbanken, der ligger i syd ud mod Søbygaard, er 14 meter høj og har en topflade på 35 x 35 meter. På nordsiden af voldstedet findes en mindre banke, formentlig en forborg, med en mellemliggende vold og to voldgrave.

Førhen var det tørlagte Vitsø sejlbart. Området er senere blevet naturgenoprettet, men i middelalderen var der tale om en stor vig og vigtig naturhavn, der formentlig har haft stor betydning for handel og kontrol af området.

Nedenfor voldene er der fundet spor af bygninger, hvilket arkæologerne har tolket som en ladeplads. Søby volde har altså haft tilknytning til både naturhavnen og handelspladsen, og man fornemmer, hvordan stedet har været en væsentlig magtfaktor i det ærøske og i det hele taget i Det sydfynske øhav.

English: Søby ramparts on Ærø are one of the country's best-preserved ramparts from the Middle Ages. The castle that was on the site is not mentioned in written sources, but archaeological research indicates that the facility was built in the 12th century and has functioned for 150-175 years.

Borgbanken, located in the south towards Søbygaard, is 14 meters high and has a top surface of 35 x 35 meters. On the north side of the rampart there is a small bank, probably a fort, with an intermediate rampart and two moats.

Previously, the drained Vitsø was navigable. The area has later been restored to nature, but in the Middle Ages it was a large cove and important natural harbor, which probably had a great impact on trade and control of the area.

Below the ramparts, traces of buildings have been found, which archaeologists have interpreted as a small merchant port. Søby volde has thus been connected to both the natural harbor and the trading place, and one senses how the place has been a significant power factor in the Erø and in general in the South Funen archipelago.
Type: Remnant

Fee: No