RM: 515422 - Station - Veendam
32U E 358413 N 5885920
[NL] Een monumentaal station van de Museumspoorlijn STAR aan het lokaalspoor Stadskanaal-Musselkanaal. [EN] A monumental railway station of the STAR Museum Railway on the Stadskanaal-Musselkanaal railway line.
Location: Groningen, Netherlands

[NL]
Inleiding

STATIONSGEBOUW met DIENSTWONING en twee zijvleugels gebouwd in 1909 in opdracht van de Noordoosterlocaalspoorweg Mij. (NOLS), waarschijnlijk naar een ontwerp van architect E. Cuypers. In de ene zijvleugel werden twee wachtkamers ingericht en de andere, kortere zijvleugel had als functie de opslag van bestelgoederen. Het station, dat is opgetrokken in een aan het Rationalisme verwante bouwtrant, maakte deel uit van de spoorlijn Zuidbroek-Stadskanaal, die in 1910 werd geopend. Deze spoorlijn was aangelegd om vanaf Zwolle via Ommen, Coevorden, Stadskanaal en Zuidbroek een doorgaande verbinding met Delfzijl tot stand te brengen. In 1930 werd het perron voorzien van een overkapping, vervaardigd bij machinefabriek S. ten Horn te Veendam. Het pand dat nu eigendom is van de NS, werd in 1953 gesloten voor personenvervoer en wordt alleen nog gebruikt als halte voor goederenvervoer. In 1966 werd in het stationsgedeelte een rangeerdersverblijf ingericht. Ondanks deze wijziging is de originele indeling van het gebouw bijna nog geheel intact.

Het gebouw is gelegen aan het einde van de as Stationsstraat-Van Beresteynstraat-Hertenkamp in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied Tusschendiepen.

Omschrijving

STATIONSGEBOUW, bestaande uit een twee bouwlagen hoog hoofdgebouw waarin de DIENSTWONING en de stationshal zijn ondergebracht, en aan weerszijden een één bouwlaag hoge zijvleugel met plat dak en goot op klossen. Het gebouw is opgetrokken in een bruine baksteen op een uitspringend trasraam van bruine klinkers afgezet met een geglazuurde rand baksteen. Het hoofdgebouw heeft een samengesteld dak gedekt met een rode geglazuurde tuile du Nord, een goot op klossen, strakke windveren en twee hoge gemetselde schoorstenen. De gevels worden verlevendigd met gevelbanden van beton(?) en geleed door enkele of samengestelde staande vensters met onderdorpels van geglazuurde baksteen en bovenlichten met roedenverdeling onder een gepleisterde latei en een segmentboog met trommel.

De voorgevel (noordwest) heeft een doorgetrokken geveldeel onder een steekkap met wolfeind, piron en strakke windveren, en een zijrisaliet met steekkap met strakke windveren; in de gevel een (vernieuwde) deur met twee zijlichten en bovenlichten met roedenverdeling samengevat onder een gepleisterde latei en drie segmentbogen met trommel; op de verdieping twee T-vensters met bovenlicht met roedenverdeling, en in de topgevel decoratief metselwerk en een dubbel venster. In het zijrisaliet een vernieuwde deur met bovenlicht met roedenverdeling, een T-venster met bovenlicht met roedenverdeling en een dubbel venster met roedenverdeling; aan de zuidwestzijde van het risaliet een vierruits w.c. venster. Alle vensters hebben een gepleisterde latei en segmentboog met trommel.

In de noordoostgevel een vernieuwde deur met latei en segmentboog naar het platte dak van de zijvleugel. In de zuidwestgevel een venster (niet origineel) en een H-venster met bovenlicht met roedenverdeling.

De achtergevel (perronzijde) van het hoofdgebouw maakt een verspringing en heeft een doorgetrokken geveldeel onder een steekkap met wolfeind, piron en strakke windveren. In de achtergevel een driedelig venster met bovenlichten met roedenverdeling onder een gepleisterde latei; een langwerpig tegeltableau met daarin ¿Veendam¿; twee dubbele vensters met bovenlichten met roedenverdeling en latei met segmentboog; in de topgevel decoratief metselwerk en een dubbel venster met latei en segmentboog. In het verspringende deel een deur met twee deurlichten en twee zijlichten onder bovenlichten met roedenverdeling, samengevat onder één latei en drie segmentbogen; een T-venster en twee smalle H-vensters, alle met bovenlicht met roedenverdeling, latei en segmentboog.

De ZIJVLEUGEL aan de linkerzijde (noordoost) heeft zowel aan de noordwest- als aan de zuidoostzijde dubbele houten schuifdeuren onder een segmentboog en twee staande vensters met roedenverdeling, latei en segmentboog. Boven de deuren in de zuidoostzijde staat "Veendam" geschilderd; de noordwestzijde heeft tevens een klein venster (niet origineel). Aan de noordoostzijde een staand venster met roedenverdeling, latei en segmentboog.

De ZIJVLEUGEL aan de rechterzijde van het hoofdgebouw (zuidwest) heeft aan de noordwestzijde vier driedelige vensters met één middenstijl en bovenlichten met roedenverdeling; aan de perronzijde de perronoverkapping (1930) en vier paneeldeuren met twee deurlichten met diefijzers, twee zijlichten en een driedelig bovenlicht met roedenverdeling, samengevat onder één latei en drie segmentbogen. De overkapping bestaat uit een toegevoegd houten luifeldak met één rij kolommen (drie) van geklonken ijzer. Op een van de kolommen een plaatje met: "Machinefabriek S. ten Horn Veendam".

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het stationsgedeelte, voor zover aanwezig de houten balkenplafonds en de houten lambrizering. In de dienstwoning de houten trap met trappaal en houten stijlen; de marmeren schouw; de gestucte plafonds met rozet; de paneeldeuren met deurlicht.

Waardering

Stationsgebouw met dienstwoning van algemeen belang vanwege cultuur-, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde

- als voorbeeld van een stationsgebouw met dienstwoning uit 1910

- ter herinnering aan de NOLS-spoorlijn

- als voorbeeld van een stationsgebouw in een aan het Rationalisme verwante bouwtrant

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

- vanwege de beeldbepalende ligging aan het einde van de as Stationsstraat-Van Beresteynstraat-Hertenkamp in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied Tusschendiepen.

[EN]
preface

STATION BUILDING with SERVICE HOUSES and two side wings built in 1909 on behalf of the Noordoosterlocaalspoorweg Mij. (NOLS), probably after a design by architect E. Cuypers. Two waiting rooms were set up in one side wing and the other, shorter side wing was used to store delivery goods. The station, which is built in a construction style related to Rationalism, was part of the Zuidbroek-Stadskanaal railway line, which was opened in 1910. This railway was constructed to create a through connection with Delfzijl from Zwolle via Ommen, Coevorden, Stadskanaal and Zuidbroek. In 1930 the platform was provided with a roof, manufactured at the S. ten Horn machine factory in Veendam. The building, which is now owned by the Dutch Railways, was closed to passenger transport in 1953 and is only used as a stop for freight transport. In 1966 a shunters' quarters were set up in the station section. Despite this change, the original layout of the building is almost completely intact.

The building is located at the end of the axis Stationsstraat-Van Beresteynstraat-Hertenkamp in the Tusschendiepen area proposed as a protected sight.

Description

STATION BUILDING, consisting of a two-storey high main building housing the SERVICE HOUSE and the station hall, and on both sides a single-storey high side wing with a flat roof and gutter on blocks. The building is constructed of brown brick on a protruding tras window of brown clinker bricks with a glazed edge of brick. The main building has a composite roof covered with a red glazed tuile du Nord, a gutter on blocks, tight wind springs and two high masonry chimneys. The façades are enlivened with façade strips of concrete (?) And articulated by single or composite upright windows with sills of glazed brick and skylights with rod distribution under a plastered lintel and a segment arch with drum.

The front facade (northwest) has a continuous facade part under a plug-in cap with wolf end, piron and tight wind springs, and a side risalite with plug-in hood with tight wind springs; in the facade a (renewed) door with two sidelights and skylights with rod distribution, summarized under a plastered lintel and three segment arches with drum; on the first floor two T-windows with skylight with rod distribution, and in the gable end decorative masonry and a double window. In the side riser, a new door with fanlight with rod distribution, a T-window with fanlight with rod distribution and a double window with rod distribution; on the southwest side of the risaliet a four-window toilet. window. All windows have a plastered lintel and segment arch with drum.

In the north-east facade a new door with a lintel and segment arch to the flat roof of the side wing. In the south-west facade a window (not original) and an H-window with skylight with rod division.

The rear façade (platform side) of the main building is offset and has a continuous façade part under a plug-in roof with wolf end, piron and tight wind springs. In the rear facade a three-part window with skylights with rod distribution under a plastered lintel; an elongated tile panel with 'Veendam' in it; two double windows with skylights with rod division and lintel with segment arch; in the gable end decorative brickwork and a double window with lintel and segment arch. In the staggered part a door with two door lights and two sidelights under skylights with rod division, combined under one lintel and three segment arches; a T-window and two narrow H-windows, all with fanlight with rod division, lintel and segment arch.

The SIDE WING on the left (north-east) has double wooden sliding doors under a segment arch on both the northwest and southeast sides and two upright windows with rod division, lintel and segment arch. Above the doors in the southeast side is "Veendam" painted; the northwest side also has a small window (not original). On the northeast side, a standing window with rod division, lintel and segment arch.

The SIDE WING on the right side of the main building (southwest) has four three-part windows on the northwest side with one central pillar and skylights with rod division; on the platform side the platform roof (1930) and four panel doors with two door lights with thief irons, two sidelights and a three-part skylight with rod division, summarized under one lintel and three segment arches. The canopy consists of an added wooden canopy roof with one row of columns (three) of riveted iron. On one of the columns a picture with: "Machinefabriek S. ten Horn Veendam".

In the INTERIOR, the following are important: in the station area, where present the wooden beamed ceilings and wooden paneling. In the staff house the wooden staircase with stair post and wooden posts; the marble fireplace; the plastered ceilings with rosette; the panel doors with door light.

Appreciation

Station building with service accommodation of general interest because of its cultural, architectural-historical and urban development value

- as an example of a station building with service house from 1910

- in memory of the NOLS railway

- as an example of a station building in a construction style related to Rationalism

- because of the fairly high degree of flawlessness

- because of its iconic location at the end of the axis Stationsstraat-Van Beresteynstraat-Hertenkamp in the Tusschendiepen area proposed as a protected sight.

Bron/Source: Monumentenregister
Monument Number: 515422