Stenløse kirke - Stenløse, Denmark
32U E 586289 N 6133551
Stenløse kirke i Stenløse er viet til Sct. Clemens. Kirken nævnes første gang i kirkebøgerne i 1291, men er naturligvis opført tidligere.
Location: Denmark

Stenløse Kirke er en kirke i Stenløse Sogn i Odense Kommune. Kirken, som var viet til Skt. Clemens, er nævnt første gang 1291 da sognepræsten, Erik, der blot var diakon, fik pavelig dispensation til at lade sig indvie som præst.

Kirken var formentlig knyttet til Skt. Knuds Kloster, der o. 1280 søgte at tillægge indtægten af Stenløse Kirke til de Knudsbrødre, der studerede i Frankrig. Formelt annekteredes den dog først til klostret 1316, og frem til 1562 blev kirken betjent af en præst, der havde bolig dér. Efter reformationen 1536 overgik kirken til kronens eje (nævnt 1664). Didrik Schult til Christiansdal erhvervede 1687 kirken sammen med annekskirken i Fangel. Den blev 1695 solgt til Anne Sofie Krabbe til Søbysøgård og var knyttet til denne herregård til 1800-tallet. Fra omkring 1850 var den i skiftende privateje, indtil den overgik til selveje 1. januar 1912.

English: Stenløse Church is a church in Stenløse Parish in Odense Municipality. The church, which was dedicated to St. Clemens, is first mentioned in 1291 when the parish priest, Erik, who was merely a deacon, was granted a papal dispensation to be consecrated as a priest.

The church was probably connected to Skt. Knuds Kloster, which around 1280 sought to attribute the income of Stenløse Church to the Knudsbrødre who studied in France. Formally, however, it was first annexed to the monastery in 1316, and until 1562 the church was served by a priest who had a residence there. After the Reformation in 1536, the church passed into the possession of the Crown (mentioned in 1664). Didrik Schult to Christiansdal acquired the church in 1687 together with the annex church in Fangel. It was sold in 1695 to Anne Sofie Krabbe to Søbysøgård and was attached to this manor until the 19th century. From about 1850 it was in shifting private ownership until it passed into private ownership on January 1, 1912.
Active Church: Yes

School on property: No