John Christmas Møller - Odense, Denmark
32U E 587121 N 6138899
Statue af Udenrigsminister J. Christmas Møller. Dansk minister, der var populær hos befolkningen, da han under den tyske besættelse 1940-45 flygtede til England, hvorfra han især i radioen opildnede til modstand mod besættelsesmagten,
Location: Denmark

I Ansgar Anlæg ved soldaterhjemmet Dannevirke står statuen af John Christmas Møller, som var en af de mest markante danske politikere i første halvdel af 1900-tallet. Han er især berømt for sine radiotaler over BBC under 2. verdenskrig.

Christmas Møller var i mange år politisk leder af Det konservative Folkeparti og valgt til Folketinget i Odense Amtskreds. I april 1940 blev han minister i den nye regering, som man dannede umiddelbart efter den tyske besættelse. Han var meget kritisk over for tyskerne, som derfor efter få måneder krævede, at han skulle forlade regeringen. Christmas Møller var herefter med til at oprette den illegale (ulovlige) organisation Frit Danmark, som også fik sit eget blad. I 1942 flygtede han til England, hvor han over radiostationen BBC begyndte at holde taler til det danske folk og opfordre til modstand mod tyskerne. Det gjorde ham meget populær i Danmark. Efter befrielsen blev han udenrigsminister i den nye regering, men han mistede hurtigt betydning. Døde allerede i 1948, 54 år gammel. Statuen blev afsløret i Kongens Have i 1951, men blev i 2009 flyttet til sin nuværende plads i Ansgar Anlæg.

Mindesmærket er skabt af kunstneren J. Gudmundsen-Holmgreen (1895-1966) og blev afsløret d. 29. august 1951.

English: In Ansgar Anlæg by the soldiers' home Dannevirke is the statue of John Christmas Møller, who was one of the most prominent Danish politicians in the first half of the 20th century. He is especially famous for his radio speeches over the BBC during World War II.

Christmas Møller was for many years the political leader of the Conservative People's Party and elected to the Folketing in Odense County. In April 1940, he became a minister in the new government, which was formed immediately after the German occupation. He was very critical of the Germans, who therefore, after a few months, demanded that he leave the government. Christmas Møller then helped to establish the illegal organization Frit Danmark - Free Denmark - which also got its own magazine.

In 1942 he fled to England, where he began giving speeches to the Danish people via the BBC radio station and calling for resistance against the Germans. This made him very popular in Denmark. After the liberation, he became foreign minister in the new government, but he quickly lost importance and died already in 1948, 54 years old. The statue was unveiled in Kongens Have in 1951, but was moved to its current location in Ansgar Anlæg in 2009.

The memorial was created by the artist J. Gudmundsen-Holmgreen (1895-1966) and was unveiled on 29 August 1951.

Møller is wearing a stylish suit, maybe speaking to the people and the size of the fairly live sized. Maybe a little to big.