Stelling van Amsterdam (Fort bij Kudelstaart) - Kudelstaart, Netherlands, ID=759-038
Fort bij Kudelstaart as part of the Defence Line of Amsterdam.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Het Fort bij Kudelstaart is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het fort is gelegen nabij Kudelstaart in Noord-Holland, vlak bij de buurtschap Vrouwentroost.

Functie
Het Fort Kudelstaart is van het model A. De functie was de toegang van de Kudelstaartseweg en de bevaarbare Westeinderplassen af te grendelen. Achter het fort lag een brug, maar deze is na de Tweede Wereldoorlog vervangen door een dam, zodat voertuigen vracht konden brengen en halen bij het fort. Aan de keelzijde lag een sluis voor de inundatie van de Zuidelijke Legmeerpolder, deze sluis is in 2007 gerestaureerd.

Bouw
De eerste grondwerkzaamheden voor het fort vonden in 1890 plaats. In 1905-1906 is het fort zelf gebouwd. Het fort ligt enigszins voor de vuurlinie, hierdoor had het fort een vrij schootsveld en werd het niet gehinderd door reeds bestaande bebouwing.

In de frontwal van het fort liggen twee dubbele geschutsemplacementen met betonnen wachtruimten voor de bemanning. Dit is uniek en komt niet voor bij de andere forten van de stelling.

Tijdlijn
Hieronder een historisch overzicht van het fort:
1890: aardwerk
1893: aanleg sluis
1894: verdedigbaar aardwerk
1897: vestingwerk van de eerste klasse (Koninklijk besluit (KB): 14 augustus 1897, Staatsblad 197)
1906-1907: bouw van de bomvrije gebouwen
1924: fort in gebruik voor de opslag van munitie en materieel
1926: vestingwerk van de derde klasse (KB: 28 mei 1926, Stbl. 156)
1944-1945: onderdeel Duitse Vordere Wasserstellung
1951: vestingwerk van geene klasse (KB: 25 januari 1951, Stbl. 461)
1958-1960: opslagplaats voor diverse diensten
1959: opheffing als vestingwerk (KB: 19 februari 1959, Stbl. 39)
1960: vredesfunctie jachthaven
2015: einde beheer door Vafamil
2016: Aalsmeer start tender voor nieuwe beheerder
2018: Nieuwe beheerder aangesteld Zeilfort Kudelstaart bv
Bron: (visit link)

Google translation:
The Fort at Kudelstaart is a fort of the Defense Line of Amsterdam. The fort is located near Kudelstaart in North Holland, near the hamlet of Vrouwentroost.

Position
Fort Kudelstaart is of model A. The function was to close off the entrance to the Kudelstaartseweg and the navigable Westeinderplassen. Behind the fort was a bridge, but it was replaced by a dam after the Second World War, so that vehicles could bring and collect cargo at the fort. On the throat side was a lock for the inundation of the Southern Legmeerpolder, this lock was restored in 2007.

Build
The first earthworks for the fort took place in 1890. The fort itself was built in 1905-1906. The fort is somewhat in front of the line of fire, so the fort had a free field of fire and was not hindered by existing buildings.

In the front wall of the fort are two double gun emplacements with concrete waiting areas for the crew. This is unique and does not occur with the other forts of the position.

Timeline
Below a historical overview of the fort:
1890: pottery
1893: construction of the lock
1894: Defensible Earthwork
1897: fortification of the first class (Royal Decree (Royal Decree): 14 August 1897, Official Gazette 197)
1906-1907: construction of the bombproof buildings
1924: fort in use for the storage of ammunition and equipment