Stelling van Amsterdam (Fort bij IJmuiden) - IJmuiden, Netherlands, ID=759-033
Fort bij IJmuiden as part of the Defence Line of Amsterdam.
Location: Noord-Holland, Netherlands

et Fort bij IJmuiden, beter bekend onder de naam Forteiland is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen in de monding van het Noordzeekanaal bij IJmuiden. Het lag oorspronkelijk aan de noordzijde van het kanaal, maar door de verbreding daarvan in 1929 kwam het op een eiland te liggen.

Historie
De ontwikkeling van de Stelling van Amsterdam viel in dezelfde periode als de bouw van het Noordzeekanaal, dat in 1876 werd geopend. De strategische ligging van het kanaal ten opzichte van Amsterdam maakte de verdediging van de toegang tot het kanaal en het bijbehorende sluizen van IJmuiden van groot belang. Bovendien zou het effect van inundatie sterk worden verzwakt als de vijand het Noordzeekanaal zou beheersen. Het Fort bij IJmuiden moest daarom tot de sterkste forten behoren.

De bouw
Op 10 mei 1870 werd in de Tweede Kamer der Staten-Generaal een voorstel aangenomen om over te gaan tot de bouw van een fort aan de monding van het Noordzeekanaal zodra de werkzaamheden in een vergevorderd stadium zouden verkeren. Kapitein-ingenieur Klinkhamer maakte op 14 juni 1874 de eerste plannen voor het fort, de kosten van aanleg werden begroot op een miljoen gulden. Diverse andere plannen zijn nadien gemaakt, in 1880 kreeg in de ontwerpen het uiteindelijk te bouwen fort gestalte. In 1881 werd met de bouw begonnen en na een bouwperiode van zeven jaar kon het fort in 1888 in gebruik worden genomen.

Het fort kreeg een driehoek als grondvorm, met aan de zeezijde een gepantserde kustbatterij met vijf kanonnen met het kaliber 24 centimeter lang 30. Deze kanonnen bestreken de ingang van het kanaal, een groot deel van de haven en een stuk Noordzee buiten de havenmond. De kanonnen stonden op vaste plaatsen naast elkaar en konden vanuit het midden 35 graden naar links en rechts worden gedraaid. Het maximale bereik was ongeveer 8 kilometer en het penetratievermogen was circa 105 millimeter pantser op zes kilometer afstand. De vuursnelheid was een schot per ongeveer 4 à 5 minuten. Aan de landzijde van het fort was een pantserkoepel aangebracht met daarin twee vuurmonden van 15 centimeter lang 30. Deze koepel kon volledig ronddraaien. Het bereik van deze kanonnen was eveneens circa 8 kilometer, maar ze waren te licht om het op te nemen tegen pantserschepen en dienden vooral voor de verdediging van het fort. Verder waren aanwezig een groot aantal machinegeweren en schietgaten waarachter de bemanning van het fort, circa 300 man, kon schuilen en de vijand bestoken. De Duitse firma Gruson te Bückau-Magdeburg leverde het pantserwerk voor het fort en de kanonnen kwamen uit de fabrieken van Krupp te Essen. De pantserkoepel was gemaakt van gietijzer met een dikte van één meter.

Het fort werd gebouwd in gemetselde baksteen; beton kwam pas tegen het einde van de eeuw in gebruik. Het fort telt drie verdiepingen, waarvan de onderste laag het grootste is. Hier waren de manschappenverblijven, die uitkeken op de droge gracht die om het fort lag. Werd het fort belaagd dan werden de ramen afgesloten met stalen platen met daarin schietgaten. Op het uiteinde van elk van de twee belangrijkste droge grachten stond nog een 8 centimeterkanon opgesteld. Deze konden met kartetsen, een granaat gevuld met schroot of loden kogeltjes, een ware slachting onder aanvallende infanterie veroorzaken. Daarnaast stond er ook een Montigny-mitrailleuse M.83 opgesteld. Op de tweede etage waren met name de opslagplaatsen voor de munitie voor de kanonnen. Op het hoogste niveau waren aan de zeezijde de vijf grote kanonnen geplaatst.

Google Translate;
he Fort near IJmuiden, better known under the name Forteiland, is a fort of the Defense Line of Amsterdam. It is located in the mouth of the North Sea Canal near IJmuiden. It was originally on the north side of the canal, but when it was widened in 1929 it came to lie on an island.

History
The development of the Defense Line of Amsterdam fell during the same period as the construction of the North Sea Canal, which was opened in 1876. The strategic location of the canal in relation to Amsterdam made the defense of the access to the canal and the associated locks of IJmuiden of great importance. Moreover, the effect of inundation would be greatly weakened if the enemy were to control the North Sea Canal. The Fort at IJmuiden therefore had to be one of the strongest forts.

Construction
On May 10, 1870, a proposal was passed in the Lower House of the States General to proceed with the construction of a fort at the mouth of the North Sea Canal as soon as the work would be at an advanced stage. Captain-engineer Klinkhamer made the first plans for the fort on June 14, 1874, the construction costs were estimated at one million guilders. Various other plans were made afterwards, in 1880 the fort to be built finally took shape. Construction started in 1881 and after a construction period of seven years, the fort was put into use in 1888.

The basic shape of the fort was a triangle, with on the sea side an armored coastal battery with five cannons with a caliber of 24 centimeters long 30. These guns covered the entrance to the canal, a large part of the harbor and a part of the North Sea outside the harbor mouth. The guns were placed next to each other in fixed places and could be turned 35 degrees to the left and right from the center. The maximum range was about 8 kilometers and the penetration power was about 105 millimeters of armor at 6 kilometers. The rate of fire was one shot every 4 to 5 minutes. On the landward side of the fort, an armored turret had been fitted with two cannons measuring 15 centimeters long 30. This turret could turn completely. The range of these guns was also about 8 kilometers, but they were too light to take on armored ships and were mainly used for the defense of the fort. Furthermore, there were a large number of machine guns and loopholes behind which the crew of the fort, about 300 men, could hide and bombard the enemy. The German firm Gruson in Bückau-Magdeburg supplied the armor for the fort and the guns came from the Krupp factories in Essen. The turret was made of cast iron with a thickness of one meter.

The fort was built in masonry brick; concrete did not come into use until the end of the century. The fort has three floors, of which the bottom layer is the largest. Here were the crew quarters, overlooking the dry moat surrounding the fort. When the fort was attacked, the windows were closed with steel plates with loopholes in them. At the end of each of the two main dry canals, an 8 centimeter cannon was set up. With cartets, a grenade filled with scrap metal or lead bullets, these could cause a true slaughter among attacking infantry. In addition, a Montigny machine gun M.83 was also installed. On the second floor were mainly the storage places for the ammunition for the guns. The five large cannons were placed on the sea side at the highest level.
source: https: //nl.wikipedia.org/wiki/Fort_bij_IJmuiden
Type: Building