Aliancní erb Františka Bernarda Verniera & Anny Marie von Kaunitz - Lipnice nad Sázavou, Czech Republic
33U E 529807 N 5495704
Aliancní erb Františka Bernarda Verniera & Anny Marie von Kaunitz na podstavci sochy Jana Nepomuckého
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Vernierové jsou starým šlechtickým rodem puvodem z Burgundského hrabství (Franche-Comté), kde se také nachází jejich puvodní statky Rougemont a Orchamp. Nejstarším doloženým predkem byl Petrinius de Vernier pripomínaný kol. roku 1330 v Burgundsku jako rytír-vazal. Jeho potomek v sedmé generaci Mattheus de Vernier (†1658), císarský komorí a plukovník, byl císarem Ferdinandem III. dne 19. kvetna 1636 spolu se svým bratrancem Peterem Antoniem de Vernier, císarským podplukovníkem jezdeckého pluku, povýšen latinsky psanou listinou do stavu svobodných pánu Svaté ríše rímské. Zároven jim byl polepšen erb a Mattheus de Vernier získal právo, aby v prípade, že by zemrel bez mužských potomku, prenesl svuj titul závetí na deti svého bratra. Za mimorádné zásluhy byl osvobozen i od poplatku za zhotovení diplomu.

V letech 1668-1672 a 1686-1704 vlastnil rod také Svetlou nad Sázavou a jeho clenové byli kratší dobu drželi i jiné statky. Jeden ze trí synu Matouše Verniera, Jan Bartolomej (1644-1711), založil linii, která se v další generaci rozdelila do dvou vetví.

Starší vetev Františka Bernarda (1687-1740), c. k. komorího a rytmistra jízdy, po prodeji Lipnice vetšími majetky nedisponovala a vymrela na konci 19. století baronem Vilémem Františkem (1795-1884).

Mladší pocházející od Václava Ignáce (1692-1742), c. k. komorího, guberniálního rady a hejtmana Cáslavského kraje, zdedila ve druhé polovine 18. století penežní fideikomis (z výnosu panství Moravany u Ronova nad Doubravou) založený roku 1754 Marií Dorotheou hrabenkou Caretto di Millesimo (†1761), rozenou Vernierovou. Posledním clenem této vetve a také celého rodu byl Jan Nepomuk (1837-1914), profesní rytír maltézských rytíru, komtur v Mailburgu a okresní hejtman v Brucku nad Litavou.

=========================================================
[Google translate]

The Verniers are an old noble family from the County of Burgundy (Franche-Comté), where their original estates Rougemont and Orchamp are also located. The oldest documented ancestor was Petrinius de Vernier, reminiscent of a bicycle. in 1330 in Burgundy as a knight-vassal. His descendant in the seventh generation Mattheus de Vernier (d. 1658), imperial chamberlain and colonel, was Emperor Ferdinand III. on May 19, 1636, together with his cousin Peter Antonio de Vernier, the imperial lieutenant colonel of the cavalry regiment, he was promoted by a deed written in Latin to the status of free lords of the Holy Roman Empire. At the same time, their coat of arms was improved and Mattheus de Vernier was given the right to pass on his title of will to his brother's children if he died without male descendants. For extraordinary merit, he was also exempt from the fee for making a diploma. In the years 1668-1672 and 1686-1704, the family also owned Svetlá nad Sázavou and its members held other estates for a short time. One of Matouš Vernier's three sons, Jan Bartolomej (1644-1711), established a line that split into two branches in the next generation. The older branch of František Bernard (1687-1740), c. K. Chamberlain and rhythm master of the cavalry, after the sale of Lipnice did not have larger property and died out at the end of the 19th century by Baron Vilém František (1795-1884). The younger from Václav Ignác (1692-1742), a chamberlain, gubernal council and governor of the Cáslav region, inherited in the second half of the 18th century a monetary fideikomis (from the decree of the Moravany estate near Ronov nad Doubravou) founded in 1754 by Maria Dorothea with Countess Caretto di Millesimo ( † 1761), née Vernier. The last member of this branch and also of the whole family was Jan Nepomuk (1837-1914), a professional knight of the Knights of Malta, a commander in Mailburg and a district governor in Bruck nad Litavou.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Vernier de Rougemont

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
on the pedestal of statue of John Nepomuk

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Čtvrcený štít se zlatým korunovaným srdečním štítkem, na kterém se vidí černý orel pod jednou korunou, který má na prsou modrý štít se zlatým korunovaným dvojocasým lvem, přičemž přes štítek je položené zlaté břevno se zelenou vavřínovou ratolestí. První a čtvrté pole štítu je modré se zlatým dvojocasým korunovaným lvem. Druhé a třetí pole je uvnitř červeného lemu pětkrát zlato-modře kosmo dělené. Uvnitř červeného lemu se pak vidí dvakrát červeno-stříbrno-červeně dělené břevno. Na štítě stojí koruna svobodných pánů a na ní tři korunované turnajské přílby. Klenoty zprava: I. sedící zlatý korunovaný lev mezi pětkrát zlato-modře dělenými buvolími rohy s jejichž konců vynikají vavřínové ratolesti; přikrývadla modro-zlatá. II. černý korunovaný orel; přikrývadla černo-zlatá. III. vysoký korunovaný klobouk s obrazem 2. a 3. pole, z koruny vyrůstá jedenáct střídavě stříbrných, červených, zlatých a modrých pštrosích per; přikrývadla červeno-stříbrná. ================================== A square shield with a gold crowned heart label, on which a black eagle can be seen under one crown, which has a blue shield on its chest with a gold crowned two-tailed lion, with a golden crossbar with a green laurel branch placed over the label. The first and fourth fields of the shield are blue with a golden two-tailed crowned lion. The second and third fields are five times gold-blue cosmos divided inside the red border. Inside the red rim, a twice-red-silver-red divided crossbar is then visible. The crown of the free lords and three crowned tournament helmets stand on the shield. Jewelery from the right: I. a seated golden crowned lion between five times golden-blue divided buffalo horns with laurel branches standing out; blue-gold blankets. II. black crowned eagle; black-gold blankets. III. a tall crowned hat with a picture of the 2nd and 3rd fields, eleven alternating silver, red, gold and blue ostrich feathers grow from the crown; red-silver blankets.

Lipnice nad Sázavou, Czech Republic