Polderjongen - Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuid-Holland, NL
31U E 610372 N 5759002
[NL] Bronzen standbeeld "Polderjongen", symbool voor de arbeiders die dijken bouwden en polder droog legden. [EN] Bronze statue "Polderjongen", symbol for the workers who built dikes and drained the polder.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
De naam 'Polderjongen' is een oude benaming voor de arbeiders die werkten bij het bouwen van dijken en inrichten van polders, droogmakerijen en andere grondwerken in het verleden.
Het werk was zwaar en geschiedde gewoonlijk in ploegendienst. Als de polder geschikt voor de landbouw was gemaakt kwamen de pioniers: Zij die een landbouwbedrijf begonnen. De polderjongens gingen lang niet altijd weg. Soms bleven ze wonen aan de dijk en werden landarbeider bij de boeren. Op deze manier ontstonden er overal buurtschappen en soms zelfs dijkdorpen.
Op deze plek, boven op de dijk en uitkijkend over de 'Zuidplaspolder' staat het bronzen standbeeld 'Polderjongen' van kunstenaar Niek van Leest, geplaatst in 1982. In deze periode werd de nieuwe wijk Zuidplas gebouwd. Het standbeeld stelt een polderjongen voor, op klompen rennend richting de nieuwe wijk Zuidplas met zijn jas opwaaiend door de wind.

[EN]
The name 'Polderjongen' is an old name for the workers who worked in building dikes and designing polders, reclaimed land and other earthworks in the past.
The work was hard and usually done in shifts. When the polder was made suitable for agriculture, the pioneers came: Those who started a farm. The workers did not always leave. Sometimes they continued to live on the dike and became agricultural laborers for the farmers. In this way, hamlets and sometimes even dike villages arose everywhere.
On this spot, on top of the dike and overlooking the 'Zuidplaspolder', is the bronze statue 'Polderjongen' by artist Niek van Leest, placed in 1982. During this period the new Zuidplas neighborhood was built. The statue represents a worker, running in clogs towards the new Zuidplas district with his coat blown away by the wind.
Sector of the workforce: Historical workers who built dikes and drained the polder

Created or Donated by which group: Artist: Niek van Leest