RM: 30450 - Hervormde Kerk - Nieuwerkerk aan den IJssel
31U E 610253 N 5758949
[NL] De in de 16e eeuw gebouwde Hervormde kerk in het oude dorp van Nieuwerkerk aan den IJssel. [EN] The Reformed church built in the 16th century in the old village center of Nieuwerkerk aan den IJssel.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
In het Oude Dorp van Nieuwerkerk staat deze rondom de 16e eeuw gebouwde oude kerk. Toch heeft Nieuwerkerk aan den IJssel zijn naam aan deze kerk te danken om de eenvoudige reden dat deze kerk nieuwer was dan de oude kerk in Ouderkerk aan den IJssel.
De slanke toren is ouder dan de kerk zelf en dateert reeds uit de eerste helft 11e eeuw. De toren kenmerkt zich door zijn fraaie versiering van spitsboog-nissen. De Kerk en toren zijn gerestaureerd 1927-1928. In 2000 heeft de kerk het wederom enkele maanden zonder torenspits moeten doen. Door de scheve stand van de spits was dringende restauratie nodig. De torenspits is met een telekraan naar beneden gehaald en op een vlonder naast de kerk volledig gerestaureerd.
Terwijl in de 2e wereld oorlog veel bronzen kerkklokken door de Duitsers gestolen en omgesmolten zijn heeft deze kerk nog steeds zijn originele klok uit de 17e eeuw, hetgeen vermoedelijk te danken is aan zijn imposante grootte van 108,7 cm en gewicht.
De inrichting van de kerk is grotendeels 17e eeuws met een eikenhouten preekstoel en doophek. Het Kerkorgel is van oorsprong een eenklaviers orgel, gemaakt in 1770 gemaakt voor de Vlaamse Rooms-Katholieke Kerk. In 1852 is het orgel uitgebreid met een Onder-positief en in 1891 is dit orgel overgeplaatst naar Nieuwerkerk aan den IJssel.
De kerk is eigendom van de Hervormde Gemeente en word nog wekelijks gebruikt voor kerkdiensten. Tijdens open-monumenten dagen en festiviteiten in het Oude Dorp kan de kerktoren beklommen worden en worden er rondleidingen verzorgd.

[EN]
This old church, built around the 16th century, is located in the Old Village part of Nieuwerkerk. Nevertheless, Nieuwerkerk aan den IJssel owes its name to this church for the simple reason that this church was newer than the old church in Ouderkerk aan den IJssel.
The slender tower is older than the church itself and dates back to the first half of the 11th century. The tower is characterized by its beautiful decoration of pointed arch niches. The Church and tower have been restored from 1927 to 1928. In 2000, the church again had to do without a spire for several months. Due to the crooked position of the spire, urgent restoration was required. The spire was brought down with a telescopic crane and completely restored on a platform next to the church.
While many bronze church bells were stolen and melted down by the Germans in World War II, this church still has its original 17th century bell, which is probably due to its imposing size of 108.7 cm and weight.
The interior of the church is largely 17th century with an oak pulpit and baptismal fence. The Church Organ was originally a one-manual organ, made in 1770 for the Flemish Roman Catholic Church. In 1852 the organ was expanded with a Lower positive and in 1891 this organ was transferred to Nieuwerkerk aan den IJssel.
The church is owned by the Reformed Church and is still used weekly for church services. During open monuments days and festivities in the Oude Dorp, the church tower can be climbed and guided tours are organized.
Monument Number: 30450

Address of this Rijksmonument: