85 - Gendt - NL
Fietsknooppunt 85 op T-splitsing Markt en Waaldijk aan de rand van Gendt
Location: Gelderland, Netherlands

Fietsroutenetwerk Stadsregio Arnhem-Nijmegen
Het Fietsroutenetwerk Stadsregio Arnhem-Nijmegen is sinds juni 2009 in gebruik. Het is een aaneensluiting van knooppunten over de diverse fietspaden tussen Arnhem en Nijmegen, en de vijftien omringende gemeenten. Het beslaat meer dan 1.000 kilometer aan routes over bestaande wegen en paden waar in totaal 300 knooppunten zijn gelegd, locaties waarlangs je een route kunt uitstippelen. Onderweg verwijzen bordjes naar de knooppunten, die allemaal een eigen nummer hebben. Via de online routeplanner op www.lekkerfietsen.nl, kun je een route uitstippelen, of al bestaande routes gratis downloaden. Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, voorheen het Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem-Nijmegen (RBT KAN), die de website beheert, heeft ook fietscafé's, fietscampings en fietshotels langs de routes verzameld. In totaal kunnen mensen bij 30 fietsvriendelijke café's terecht die naast een vers kopje koffie ook een bandenplakset en een fietspomp hebben. Het fietsnetwerk van Arnhem-Nijmegen sluit naadloos aan op de netwerken van omliggende gebieden zoals de Veluwe en Rivierenland, en je kunt ook de grens over richting Kranenburg en Emmerich in Duitsland.

Gendt
Rond de dorpskern zijn er sporen gevonden die duiden erop dat hier al in de prehistorie geleefd werd. Gendt duikt onder de toenmalige naam Gannita op in geschriften uit het jaar 793. In de middeleeuwen werd hier een statige burcht gebouwd, en de ligging toentertijd pal aan de Waal zorgde ervoor dat het een echte handelsnederzetting werd. In 1233 kreeg Gendt stadsrechten, zelfs ruimschoots voor steden als Haarlem, Amersfoort, en Amsterdam. De Waal verwijderde zich van het stadje waarmee de handel ook grotendeels stil kwam te liggen, en het weer meer tot een plaatsje werd wat leefde van de opbrengsten van het omliggende boerenland.
Node Number: 85

Reachable Nodes: