Vlaardingen, NL
31U E 592322 N 5751676
Van dit voormalige stadhuis werd de bouw pas voltooid in 1650, ruim 75 jaar na de alles verwoestende brand in Vlaardingen./ Construction of this former town hall was only completed in 1650, more than 75 years after the devastating fire.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Het gebouw:

In 1574 brandde Vlaardingen tot de grond toe af, inclusief het toenmalige stadhuis.
Pas in 1650 voltooide bouwmeester Bartholomeus Drijffhout een nieuw 'Stedehuys' van Vlaardingen, gebouwd in renaissancestijl. In 1825 werden de muren bepleisterd en de glas-in-loodramen en luiken verwijderd.
In 1913 werd het gebouw weer in oude glorie hersteld en sindsdien meerdere keren uitgebreid. Bij de restauratie in 2001 werd de oude - in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers geroofde - luidklok weer teruggeplaatst.
Deze had van 1947 tot 1996 in de Bethelkerktoren gehangen.

Bron: Historische Vereniging Vlaardingen (schildje aan de zijgevel)

De stad:

Vlaardingen is een stad en gemeente aan de Nieuwe Maas in het Rijnmondgebied, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente maakt deel uit van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (tot 2015 maakte Vlaardingen deel uit van de Stadsregio Rotterdam).
De gemeente telt 72.404 inwoners (1 januari 2019, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 26,71 km².
Vlaardingen is vooral bekend als dé haringstad van Nederland. De visserij (op haring, ansjovis en kabeljauw) is echter verleden tijd. Wel is het visserijverleden met name rond de Oude Haven en de Koningin Wilhelminahaven nog goed herkenbaar. Een monument op het Grote Visserijplein van Govert van Brandwijk herinnert aan de vele vissers die op zee het leven lieten.
Vlaardingen ligt aan de Nieuwe Maas, ten westen van Schiedam, ten zuiden van Delft en Midden-Delfland (Schipluiden) en ten oosten van Maassluis en Maasland. Vlaardingen bestaat voornamelijk uit stedelijk gebied, met uitzondering van poldergebied ten westen en ten noorden van de stad (deels ingericht als recreatiegebied) en de Broekpolder.

Bron: (visit link)

The building:

In 1574, Vlaardingen burned to the ground, including the former town hall.
It was not until 1650 that master builder Bartholomeus Drijffhout completed a new 'Stedehuys' in Vlaardingen, built in the Renaissance style. In 1825 the walls were plastered and the stained glass windows and shutters removed.
In 1913, the building was restored to its former glory and expanded several times since then. During the restoration in 2001, the old bells - looted by the Germans in World War II - were replaced.
It had hung in the Bethel church tower from 1947 to 1996.

Source: Historische Vereniging Vlaardingen (Historical Association Vlaardingen) (shield on side wall)

The city:

Vlaardingen is a city and municipality on the river Nieuwe Maas in the Rijnmond area, in the Dutch province of South Holland. The municipality is part of the Rotterdam-The Hague Metropolitan Area (until 2015, Vlaardingen was part of the Rotterdam City Region).
The municipality has 72,404 inhabitants (1 January 2019, source: CBS) and has an area of ??26.71 km².
Vlaardingen is best known as the herring city in the Netherlands. However, fishing (for herring, anchovies and cod) is a thing of the past. However, the fishing history, particularly around the Oude Haven and the Queen Wilhelminahaven, is still clearly recognizable. A monument on the Grote Visserijplein by Govert van Brandwijk recalls the many fishermen who lost their lives at sea.
Vlaardingen is located on the Nieuwe Maas, west of Schiedam, south of Delft and Midden-Delfland (Schipluiden) and east of Maassluis and Maasland. Vlaardingen mainly consists of an urban area, with the exception of the polder area to the west and north of the city (partly set up as a recreation area) and the Broekpolder.

Name: Oude stadhuis

Markt 11