RM: 499151 - Arbeiderswoningen - Drachten
32U E 305995 N 5888277
Het woningblok bestaande uit twaalf arbeiderswoningen is onderdeel van het arbeidersbuurtje "Beter Wonen".
Location: Friesland, Netherlands

Het woningblok is opgebouwd uit twaalf aan elkaar grenzende woningen van één bouwlaag. Het zadeldak is gedekt met rode sneldekkers, waar oorspronkelijk rode gegolfde Friese pannen lagen. Op de nok zijn gemetselde schoorstenen. De woningen zijn opgetrokken uit bruine handvormstenen. De voor- en achtergevels worden op de begane grond ingedeeld door vernieuwde kruisvensters onder strek. De toegangsdeuren met bovenlicht onder strek zijn eveneens vernieuwd. In het doorlopende dakvlak boven de langsgevel aan de voor- en achterzijde bevinden zich kajuiten met dubbele vensters. De hoekpanden en beide middelste panden hebben op het plein georiënteerde topgevels. Deze zijn voorzien van siermetselwerk in de geveltoppen, bestaande uit een dubbele rollaag langs de dakrand en verticaal gemetselde accenten. De zijtopgevels van het blok, met een dubbele rollaag als aan de voorgevel, eindigen in een gemetselde schoorsteen met een uitkragende driehoekig gemetselde aanzet. Alle topgevels hebben trapsgewijs getande hoeken ter hoogte van het begin van de sluitgevel.

Bron: Rijksmonumentenregister
Monument Number: 499151