No. 2537, Kostel sv. Mikuláše - Hradec Králové, CZ
33U E 559085 N 5561893
Turistická známka No. 2537 - Kostel sv. Mikuláše v Hradci Králové/Tourist stamp No. 2537 - St. Nicholas Church in Hradec Králové
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Roubený kostel, zasvecený svatému Michaelu archandelu vznikl 1605 ve východoslovenské obci Habura u Medzilaborcu. Roku 1740 byl prodán a prestehován nedaleké vsi Malá Polana, kde byl v roce 1759 zasvecen svatému Mikuláši Divotvorci. Kostel zde patril reckokatolické církvi a svému úcelu sloužil až do roku 1915, kdy byl silne ponicen za první svetové války. Opraven byl až po vzniku Ceskoslovenska, ale od konce dvacátých let dvacátého století nebyl využíván, protože v Malé Polane byl v té dobe postaven kostel již kamenný. V roce 1934 byl stav kostela velmi špatný a hrozil jeho zánik. Stavba byla proto nabídnuta k odkoupení do Hradce Králové. Zastupitelstvo Hradce Králové schválilo na návrh starosty mesta Josefa Pilnácka koupi kostelíku za dvanáct tisíc korun ceskoslovenských. Kostel byl behem kvetna a cervna 1935 rozebrán a prepraven po železnici do Hradce Králové. Už v léte 1935 stál kostelík v novém "domove", a to v Jiráskových sadech. Po drobných úpravách byl 28. ríjna roku 1935 slavnostne otevren jako památka padlých ceskoslovenských legionáru za první svetové války. V soucasné dobe je kostel majetkem mesta. Kostel svatého Mikuláše se nachází v centru mesta v Jiráskových sadech u soutoku Labe a Orlice. Je nejenom atraktivním turistickým cílem ale i ideálním prostredím pro porádání komorních kulturních a spolecenských akcí. Kapacita kostela je maximálne 40 míst a k dispozici je i oplocený pozemek priléhající ke kostelu. Program a pronájmy zajištují pracovníci Hradecké kulturní a vzdelávací spolecnosti.
Zdroj: (visit link)
EN
A timbered church consecrated to St. Michael the Archangel was built in 1605 in the eastern Slovak village of Habura near Medzilaborce. In 1740, it was sold and moved to the nearby village of Malá Polana where it was consecrated to St. Nicholas Divotvorec ("wonder maker") in 1759. The church belonged to the Greek-Catholic kirk and served its purpose until 1915, when it was severely damaged during the First World War. It was repaired only after the formation of Czechoslovakia, but it was not used since the end of the twentieth century, because at that time the stone church was already built in Malá Polana. In 1934, the church was in very bad condition and its extinction threatened. The construction was therefore offered for purchase in Hradec Králové. The Hradec Králové City Council approved the purchase of a church for twelve thousand Czechoslovak crowns at the suggestion of the town mayor Josef Pilnácek. The church was dismantled during May and June 1935 and transported by rail to Hradec Králové.
Where can you get this wooden stamp.: N 50° 12.664 W 015° 49.722

Opening Times: