Mikulovice Pond - Mikulovice, Czech Republic
Mikulovice Pond - Mikulovice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

The freely accessible wooden structure (visit link) was built in 2007. It reaches a height of 7 meters. From an outlook 3 meters above the ground, you can see waterfowl on the nearby water surface.

=========================================================

Volne prístupná drevená konstrukce byla postavena v roce 2007. Dosahuje výšky 7 metru. Z vyhlídky ve výšce 3 metry nad zemí mužete pozorovat vodní ptactvo na blízké vodní ploše.

Bezodtokové jezírko v mírne zvlneném terénu Výrovické pahorkatiny, 500 m východne od obce Mikulovice, 120 m jižne od silnice Mikulovice - Horní Dunajovice. Melká vodní plocha s clenitými porosty rákosu je místem výskytu a rozmnožování obojživelníku a ptáku.

Jezírko je témer úplne zarostlé rákosem obecným, který jen na omezených plochách provází orobinec úzkolistý, skrípina lesní a ojedinele i skrípinec jezerní. Na okrajích se lze casto setkat s karbincem evropským. Otevrená vodní hladina tvorí jen menší plochy, zde najdeme husté porosty ružkatce ostnitého. Na severovýchode lemují jezírko vzrostlé topoly doprovázené vrbami, zejména vrbou krehkou a vrbou popelavou.

V rákosinách byly zjišteny dva vzácnejší druhy strevlíkovitých brouku. Území predstavuje významnou lokalitu obojživelníku s kunkou obecnou, rosnickou zelenou, blatnicí skvrnitou, ropuchou zelenou nebo ropuchou obecnou. Jezero je významným hnízdištem mokradních ptáku: bukácka malého, motáka pochopa, rákosníka velkého, cvrcilky slavíkové nebo sýkorice vousaté. V rákosinách nocují špacci obecní a vlaštovky obecné.
Park Name: Mikulovice Pond

Sponsoring Organization: Czech Union of Nature Conservation