U Obecního dvora by Jan Minarik - Prague, Czech Republic
U Obecního dvora // U Obecního dvora Street
Location: Hlavní město Praha, Czechia

U Obecního dvora Street is located close to Convent of St. Agnes of Bohemia (visit link) . You can find here the house ' U Cenzoru' (visit link) .

This part of Old Prague was a favorite place for the theme paintings of Jan Minarík. You can find this painting in book 'Starou Prahou Jana Minaríka' (visit link) .

Jan Bedrich Minarík (December 15, 1862, Prague-Vyšehad - May 26, 1937) (visit link) , was a Czech painter and graphic artist, pupil J. Marák at the Prague Academy. He became famous as a painter of motifs disappearing part of Prague. His work falls within the years 1907-1911. His paintings captured Josefov district and some parts of the Old Town and New Town. Also captured a number of motifs vanishing areas or individual houses. He also painted on Vysehrad, Mala Strana and Prague Castle.

=========================================================

Vlevo dodnes dochovaná zástavba puvodne stredovekých domu v barokní a klasicistní úprave: c.p. 796 „U Zahrádku", „U Zelené zahrady", jehož soucasná podoba vznikla v roce 1852 podle plánu Josefa Liebla c.p. 797 „U Bílé labute" v podobe podle plánu Josefa Ondreje Kranera z let 1834-1836: c.p. 798 „U Cenzoru" v rane klasicistní prestavbe z roku 1795 podle plánu Zacharia Fiegertha: rodný dum Josefa Mánesa c.p. 799, též v podobe z prelomu 18. a 19. století a c.p. 800. zv. Obecní dvur, v dobe vzniku obrazu hasicská kasárna. Prostor tohoto areálu byl cástecne zastaven snad již ve stredoveku. Pravdepodobne na samém konci 15. století zde vznikl komplex staromestského obecního dvora, sloužící k ustájení obecních koní a k uschování obecních vozu a dalšího inventáre V období 18. i 19. století docházelo k cetným úpravám staveb i celého prostoru, vcetne jeho obvodu. Vpravo novostavby vzniklé na vyvýšeném terénu po roce 1895.

Artist: Jan Bedřich Minařík

Date of Painting: 01/01/1907