The house ' U Cenzoru' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house ' U Cenzoru' by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house belonged to Prague censor František Antonín Mayer.

In this gothic house from the 14th century, preserved in the masonry up to the first floor lived in the early 19th century, brothers Antonin (visit link) a Josef Manes (visit link) . Gradually took place at the house of Renaissance, Baroque and Classical reconstruction. At a depth of two meters below the present ground level was detected Romanesque valounková tiles.

=========================================================

Jedná se puvodne o gotický objekt ze ctrnáctého století, dochovaný ve zdivu do výše prvního patra.
Postupne zde probehly renesancní, barokní a klasicistní prestavby. Poslední velká rekonstrukce se zde uskutecnila po roce 1950. Dum byl v té dobe velice zchátralý a bylo rozhodnuto, že bude opraven jako první historický objekt v památkové rezervaci, v celopražské akci záchrany památkového bohatství mesta. Jeho rekonstrukce byla považována jako vzorová pro další podobné,
a proto jí byla venována velká péce.

Svuj název U Cenzoru získal dum po svém majiteli, svobodném pánu Františku Antonínu Mayerovi. Ten byl úredním cenzorem knih a v roce 1795 si, zrejme pro svoje pohodlí, prenesl úrad do prvého patra domu. Oficiálne také proto, že k domu mohli pohodlne zajíždet konské povozy naložené knihami a také že byl objekt suchý a bezpecný.

Dum byl v osmnáctém století zvýšen o jedno patro a za cenzora Františka Antonína Mayera byl v roce 1795 prestaven do dnešní podoby, kdy také dostal strešní vikýrové polopatro a šestibokou strešní vežicku.

Na prucelí domu cp. 798 U Cenzoru je umístena pametní deska oznamující, že se tu narodil velký ceský malír Josef Mánes. Je zde umístena nepresne, nebot v tomto dome, respektive práve v oné vežicce, meli Mánesové pouze ateliér, který zprvu patril Antonínu Mánesovi (1784-1843), otci Amá- lie (1817-1883), Josefa (1820-1871) a Quida (1829-1880) Mánesových. Ty zde také pozdeji delali své první malírské pokusy. Antonín Mánes, malír krajinár, byl od roku 1836 profesorem krajinomalby na Pražské akademii. V tomto ateliéru také tvoril jeho bratr Václav Mánes (1793-1858), i on pusobil na Pražské malírské akademii, kde byl dvakrát na cas jmenován prozatímním reditelem. Byl predevším figuralista zabývající se prevážne náboženskými a historickými výjevy.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017