Erb panu z Cimburka - Hranice, Czech Republic
Erb panu z Cimburka nad portálem vstupu do zámku Hranice.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Historie rodu je spojena se tremi stejnojmennými hrady. Ten první u Kutné Hory stál snad ve 12. ci 13. století. Dalšími jsou roku 1308 zminovaný hrad u Moravské Trebové a po roce 1320 Bernardem z Cimburka postavený hrad u Kyjova. V roce 1358 dostal Ctibor jako léno mestecko a tvrz Tovacov, proto se tato moravská vetev zacala psát Tovacovští z Cimburka.
Tzv. mluvící znak pánu z Cimburka (cimburí) známe z pecetí na pocátku 14. století. Jednotlivé linie rodu ale mívaly stínky cimburí ruzne usporádány, ale vždy však v barvách stríbrné a cervené. Ani klenot nebyl pro všechny cleny rodu spolecný. U nekterých se nacházel i klobouk s cimburím, nebo dokonce psí hlava se splývavýma ušima. Tovacovští z Cimburka však meli za klenot cervená orlí krídla se stríbrným cimburím. V cerveném štítu pak nosili trojici stríbrného cimburí se strídave postavenými stínky.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family