Erb rodu Rohan-Rochefort - Sychrov, Czech Republic
Erb rodu Rohan-Rochefort na podstavci soch Jana Nepomuckého.
Location: Liberecký kraj, Czechia

Rohanové jsou bretonský, respektive francouzský šlechtický rod, jméno je odvozeno od Rohanu v Morbihanu. Za zakladatele tohoto rodu se považuje Alain I. de Rohan, který zacal používat titul vikomt de Rohan (poprvé 1118 a pozdeji další clenové získávají tituly hrabe a kníže de Rohan). Postupem casu se rod Rohanu rozštepil na nekolik linií, nekteré odešly z Francie (po Velké francouzské revoluci) a dnes žijí i v Rakousku, Spojeném království atd.

Rohanský erb byl cervený štít se zlatými prázdnými routami (ve starší podobe sedm prázdných rout v postavení 3, 3, 1, novejší podoba má devet rout v postavení 3, 3, 3). Tento štít používala hlavní linie, po ní dedická linie Rohanu-Gié, od linie Rohan-Guémenée užívají Rohanové (tedy všechny odnes žijící linie) polcený štít, kde byla pravá polovina cervená s devíti routami a levá polovina potažená hermelínovou kuží (jak odkaz na blízký vztah k bretanským vévodum). V Rakousku byl Rohanum práve tento štít potvrzen (spolu s dvema lvi jako štítonoši, knížecí korunou a pláštem). Puvodne ve Francii se odlišovali jednotlivé linie štítem, na kterém byl polcený roahanský štít položen jako srdecní štítek.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family