Barokni sochy svatych - Sychrov, Czech Republic
Tri barokní sochy svatých nedaleko zámku Sychrov.
Location: Liberecký kraj, Czechia

Svatý Vavrinec (latinsky Laurentius) byl rímský klerik, jeden ze sedmi diákonu, kterí byli umucení pri pronásledování krestanu rímským císarem Valerianem v roce 258.

Byl diakonem sv. Sixta II., který byl umucen krátce pred ním. Po papežove smrti byl vyzván k vydání církevních pokladu, on je však na místo toho rozdal chudým, pro kteroužto vzpouru byl krute umucen.

Zdroj: (visit link)

Svatý Florián je katolický svatý, mucedník. Za vlády císare Diokleciána byl jednou z obetí jeho zásahu prostrednictvím ctyr protikrestanských ediktu z let 303 a 304. Dnešní území Rakouska do té doby patrilo rímské provincii Noricum a císar Dioklecián tuto provincii pripojil k Pannonii. V okolí dnešního Lince, v meste Lauriacum (neboli Lorch) u soutoku Enže s Dunajem, dal jeho místodržitel Aquilinus pozavírat a usmrtit mnoho zdejších krestanu. Když se to Florian dozvedel, spechal krestanum na pomoc. Nebyl však dostatecne opatrný a po nekolika dnech byl zatcen a pod neustálým týráním mel zaprít Krista. Protože se nechtel za žádnou cenu víry zríct a soud nevzal ohledy na jeho zásluhy v armáde a jeho bezúhonný život, vydal ho do rukou katu. Ti mu dne 4. kvetna r. 304 privázali na krk mlýnský kámen a hodili ho do reky Enže poblíž rímské osady Lauriacum (dnes Lorch, cást obce Enns v Rakousku). Pohreb byl nedaleko Lince, v místech kde dnes leží mestys Sankt Florian, a nad jeho hrobem byl už v 6. století vystaven augustiniánský klášter.

Zdroj: (visit link)

Jan Nepomucký, Jan ci Johánek z Pomuka byl generální vikár pražského arcibiskupa, pozdeji uctívaný jako svatý Jan Nepomucký, mucedník katolické církve a jeden z ceských zemských patronu. Dne 20. brezna 1393 se brzo ráno sešel král Václav IV. s Janem z Jenštejna. Po krátké hádce nechal král zajmout ctyri muže z arcibiskupova doprovodu, Jana z Pomuka, Mikuláše Puchníka, míšenského probošta Václava Knoblocha a laika arcibiskupského hofmistra Nepra z Roupova. Ti byli vyslýcháni na Pražském hrade, poté na Staromestské radnici, kde byl posléze držen Nepr a ostatní byli presunuti do staromestské rychty (dnes dum c. 12 na rohu ulic Rytírské a Na Mustku), kde byli muceni. Jan zemrel behem tohoto mucení, ostatní byli propušteni. Okolo deváté vecer pak bylo jeho telo svrženo z dnešního Karlova mostu do Vltavy.

Zdroj: (visit link)

Skupina trí pískovcových soch svatých (Vavrince, Jana Nepomuckého a Floriána) stojí hned u silnice nedaleko zámku Sychrov.
Associated Religion(s): Roman-catholic

Statue Location: u silnice nedaleko zámku Sychrov