Pont de Jambes, NAMUR (Jambes), Wallonie
31U E 632453 N 5591244
[EN] Old Maas Bridge known as "Pont de Jambes", dates back to the 11th century --- [FR] Ancien Pont de Meuse dit « Pont de Jambes », qui remonterait au 11e siècle
Location: Namur, Belgium

Ancien Pont de Meuse dit « Pont de Jambes ». Ouvrage cité depuis le 12e siècle mais qui remonterait au 11e siècle sur lequel s'élevait la tour de Beauregard marquant la limite entre Jambes et Namur, dépendant respectivement du prince-évêque de Liège et du comte de Namur, remplacée en 1760 par une clôture formée de deux pilastres en pierre dits « Les Dames », disparus vers 1828. Pont en calcaire fortement endommagé et réparé à plusieurs reprises aux fil des siècles notamment en 1746 par Denis-Georges Bayar qui reconstruit en dur les deux arches en bois du côté Jambois ; adapté en en 1964 par l'insertion d'une grande arche centrale remplaçant deux plus petites. Rythme composé de l'arche marinière et de part et d'autre, de trois amples arches en faible tiers-point, bien appareillées. Archivolte moulurée. En amont, sur la rive gauche, vestige d'une culée primitive en éperon. Pont doublé de largeur en aval et parement ancien replacé lors de la restauration par l'architecte Simon Brigode en 1964.

Oude Maasbrug bekend als "Pont de Jambes". Dit werk wordt al sinds de 12e eeuw geciteerd, maar dateert uit de 11e eeuw waarop de toren van Beauregard, die de grens tussen Jambes en Namen markeert, werd gebouwd, afhankelijk van respectievelijk de prins-bisschop van Luik en de graaf van Namen, en werd in 1760 vervangen door een hek van twee stenen pilaren, "Les Dames" genaamd, dat rond 1828 verdween. Een kalkstenen brug die in de loop der eeuwen meerdere malen zwaar beschadigd en gerepareerd werd, onder andere in 1746 door Denis-Georges Bayar die de twee houten bogen aan de zijde van de Jambois als een massief bouwwerk herbouwde; in 1964 werd een grote centrale boog geplaatst ter vervanging van twee kleinere bogen. Ritme bestaande uit de zeeboog en aan weerszijden drie grote bogen in een zwakke 3de punt, goed passend. Gietvormig archief. Stroomopwaarts, op de linkeroever, resten van een primitief uitloperabutment. Brug verdubbeld in breedte stroomafwaarts en oude gevel vervangen tijdens de restauratie door architect Simon Brigode in 1964.

Old Maas Bridge known as "Pont de Jambes". This work has been quoted since the 12th century, but dates back to the 11th century when the Beauregard tower, which marks the border between Jambes and Namur, was built, depending on the Prince-Bishop of Liège and the Count of Namur respectively, and was replaced in 1760 by a fence of two stone pillars, called "Les Dames", which disappeared around 1828. A limestone bridge that has been severely damaged and repaired several times over the centuries, including in 1746 by Denis-Georges Bayar who rebuilt the two wooden arches on the Jambois side as a massive structure; in 1964 there was a large central arch to replace two smaller arches. Rhythm consisting of the naval arch and on both sides three large arches in a weak 3rd point, well fitting. Cast archive. Upstream, on the left bank, remains of a primitive spur abutment. Bridge doubled in width downstream and replaced old façade during restoration by architect Simon Brigode in 1964.

Adresse/Adres/Adresses/Address:
Pont de Jambes, NAMUR (Jambes)