Memorial Freedomfights - Slaný, Czech Republic
Memorial Freedomfights - Slany
Location: Středočeský kraj, Czechia

The memorial plague is dedicated to a two Czech, a natives of Slany region.

Josef Šípek (1906-1960) was sentenced to 15 months imprisonment in 1959 and died a year later in a prison in Prague in Pankrác. He belonged to a group of small tradesmen (engaged in road transport), who, after the Communist regime entered, tried to face the nationalization of private trades. After many years of resistance and after convictions, when he was temporarily placed in the psychiatric hospital in Bohnice, he was probably in deep depression hanging in a prison cell.

René Cerný (1914-1950) reached the rank of Lieutenant of the Czechoslovak Army in 1938. In the fall of 1939 he escaped through France to Great Britain, where he worked in various staff positions in the foreign Czechoslovak armored brigade. In October 1944, he fought at Dunkerque and underwent the whole field campaign with the third tank battalion. For bravery he was awarded many Czechoslovak and British orders and promoted to the staff captain. He continued his military education at the Military College in Prague, where he worked as a professor after graduation, and where he became one of the first victims of political cleansing immediately after February 1948. He was sentenced in December by the State Court to 19 years of imprisonment and attempted military betrayal. At Pilsen-Bory Prison, Cerný was re-convicted on March 28, 1950, and sentenced to life. However, René Cerný was also purposefully involved in the investigation of the so-called Pzen-Bory uprising, which triggered the arrest of 11 members of the prisoners in mid-April. The Rene Cerny was one of the eight convicted prominent prisoners and one of three who were sentenced to death, which was to prove to the conscripts of political prisoners . After 1990 he was both civilian and military rehabilitated and promoted to Major General in memoriam.

=========================================================

Josef Šípek (1906–1960) byl v roce 1959 odsouzen k 15 mesícum odnetí svobody a o rok pozdeji zemrel ve veznici v Praze na Pankráci. Patril k vrstve drobných živnostníku (podnikal v autodoprave), kterí se po nástupu komunistického režimu snažili celit znárodnování soukromých živností. Po dlouholeté rezistenci a po odsouzení, kdy byl prechodne umísten do psychiatrické lécebny v Praze Bohnicích, se patrne v hluboké depresi obesil ve vezenské cele.

René Cerný (1914–1950) dosáhl v roce 1938 hodnosti porucíka ceskoslovenské armády. Na podzim 1939 uprchl pres Francii do Velké Británie, kde pusobil v ruzných štábních funkcích v cs. samostatné obrnené brigáde. V ríjnu 1944 bojoval u Dunkerque a s tretím tankovým praporem prodelal celé polní tažení. Za statecnost byl vyznamenán mnoha ceskoslovenskými i britskými rády a povýšen na štábního kapitána. Pokracoval ve vojenském vzdelání na Vysoké škole vojenské v Praze, kde po absolvování pusobil jako profesor a kde se stal jednou z prvních obetí politických cistek bezprostredne po únoru 1948. Další ocekávané perzekuci se Cerný rozhodl predejít odchodem na Západ, který však byl prozrazen, a celá skupina uprchlíku byla 1. kvetna 1948 zatcena. Po vyšetrovací vazbe v povestném hradcanském „domecku“ [viz Praha 1. Pametní deska obetem komunistické policie] byl v prosinci Státním soudem odsouzen na 19 let odnetí svobody za zbehnutí a pokus vojenské zrady. Ve veznici Plzen-Bory byl Cerný 28. brezna 1950 opet postaven pred soud a odsouzen na doživotí spolu s rovnež již uvezneným generálem Karlem Janouškem [viz Praha 1. Pametní deska Karlu Janouškovi] za pokus o útek za hranice pripravovaný clenem Sboru vezenské stráže Jaroslavem Flemrem. René Cerný byl ovšem vzápetí úcelove vtažen i do vyšetrování tzv. borské vzpoury [viz Plzen. Pametní deska politickým veznum 1939–1989], které odstartovalo zatcení 11 clenu vezenské stráže v polovine dubna. Ve vykonstruovaném procesu, jenž mel dokázat spolcení dozorcu s politickými vezni (ovládnutí veznice v prípade státního prevratu), byl René Cerný jedním z osmi odsouzených prominentních veznu a jedním ze trí, kterí byli v tzv. borském procesu odsouzeni k trestu smrti. Po roce 1990 byl obcansky i vojensky rehabilitován a povýšen na generálmajora in memoriam.
Rate this waymark:

Adress of the monument: